Ttela

Eu-topparnas besked: Vill ge Ukraina kandidatst­atus

Frankrike och Tyskland ställer sig tillsamman­s med Italien och Rumänien bakom att Ukraina ”omedelbart” får status som kandidatla­nd till EU. Det säger Frankrikes president Emmanuel Macron sedan ledarna träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.

-

Ukrainas önskan att ansluta sig till EU, och president Zelenskyjs önskan om mer vapen från väst – det stod överst på agendan när fyra Eu-toppar kom till Kiev i går.

Och han bönhördes på båda punkterna.

–Alla vi fyra ställer oss bakom att Ukraina omedelbart får kandidatst­atus, sade Macron på en gemensam presskonfe­rens i Ukrainas huvudstad.

Italiens premiärmin­ister Mario Draghi fyllde i:

– Det viktigaste budskapet det här besöket kan ge är att Italien vill se Ukraina i EU.

Emmanuel Macron har tidigare sagt att det kommer att ta ”årtionden” för en kandidat som Ukraina att gå med i EU.

De två reste i går tillsamman­s med Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz med tåg från Polen, och väl på plats anslöt även Rumäniens president Klaus Iohannis.

Efter ett besök i den krigsdrabb­ade förstaden Irpin mötte de Volodymyr Zelenskyj. Förutom stödet om kandidatst­atus lovade Macron att skicka ytterligar­e sex haubitsar till Ukraina, utöver de tolv landet redan har skickat.

När Macron, Scholz och Draghi klev av tåget i Kiev fick Macron frågan om varför han kommit dit.

– Det här är ett budskap om europeisk enighet som riktas till ukrainska män och kvinnor, svarade han.

Kort efter att de tre anlänt ljöd flyglarmet över huvudstade­n.

Macron sade att han har kommit för att tala om nutiden och framtiden ”eftersom vi vet att de närmaste veckorna kommer att bli mycket svåra”.

– Frankrike har stått vid Ukrainas sida sedan dag ett. Vi står bredvid ukrainarna utan tvetydighe­ter. Ukraina måste stå emot och vinna, sade han under besöket i Irpin.

Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz fyllde i:

– Vi vill inte bara visa solidarite­t, men också försäkra oss om att den hjälp vi organisera­r – ekonomisk, humanitär, men också vapen – kommer att fortsätta, och göra det så länge det är nödvändigt för Ukrainas kamp, sade han till tidningen Bild.

Scholz sade att han var chockerad över förödelsen i Irpin.

– Det visar hur brutalt det ryska anfallskri­get är, och hur det bara är inriktat på att förstöra och erövra, sade han till Tagesschau.

Italiens premiärmin­ister Mario Draghi lovade att allt som blivit förstört ska byggas upp igen.

– De har förstört förskolor, de har förstört lekplatser. Allt kommer att byggas upp igen, sade han i Irpin.

Besöket kommer inför att EU:S ledare förbereder sig för att den 23–24 juni fatta beslut om Ukrainas begäran om Eu-medlemskap, och inför ett viktigt Nato-toppmöte den 29–30 juni i Madrid.

Dessutom väntar ett G7-möte i Tyskland mellan de två toppmötena, och dit är Zelenskyj nu inbjuden, uppgav Scholz på Twitter. (TT)

 ?? Foto: Ludovic Marin/ap ?? Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz och Italiens premiärmin­ister Mario Draghi på plats i Irpin utanför Kiev.
Foto: Ludovic Marin/ap Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz och Italiens premiärmin­ister Mario Draghi på plats i Irpin utanför Kiev.
 ?? Foto: Ludovic Marin/ap ?? Italiens premiärmin­ister Mario Draghi, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz på tåget till Kiev.
Foto: Ludovic Marin/ap Italiens premiärmin­ister Mario Draghi, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz på tåget till Kiev.
 ?? Foto: Natacha Pisarenko/ap ?? Eu-ledarna ställer sig nu bakom att Ukraina ”omedelbart” får status som kandidatla­nd till EU, något som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj efterfråga­t.
Foto: Natacha Pisarenko/ap Eu-ledarna ställer sig nu bakom att Ukraina ”omedelbart” får status som kandidatla­nd till EU, något som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj efterfråga­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden