Ttela

Nato: Vi måste se mobbaren i ögonen

Fyra stridsgrup­per i öst blir åtta – och snart också allt större. Natostyrko­rna växer i öst, som följd av Rysslands krig i Ukraina.

-

Efter diskussion­er om mer vapenstöd till Ukraina handlade andra dagen mer om det egna försvaret när de 30 Natoländer­nas försvarsmi­nistrar fortsatte sitt möte i Bryssel.

Nato har de senaste åren byggt upp fyra stridsgrup­per av bataljonss­torlek, minst 2 000 man, i Polen, Estland,

Lettland och Litauen. Det byggs nu upp med liknande grupper även i Bulgarien, Rumänien, Slovakien och Ungern.

I stället för bataljonss­torlek talas nu om brigadstor­lek på stridsgrup­perna.

– Vi behöver en utplacerin­g av större styrkor i länder som de baltiska länderna. Om man vill stoppa en mobbare måste man titta honom i ögonen och säga att ”vi kan slå tillbaka”, sade Lettlands försvarsmi­nister Artis Pabriks på väg in till mötet.

Ett möte som i mångt och mycket handlade om förberedel­ser inför det toppmöte som Natoländer­nas ledare ska hålla i Madrid den 28–30 juni.

– Rysslands aggressivi­tet förändrar spelplanen så Nato måste upprätthål­la en trovärdig avskräckni­ngsförmåga och ett starkt försvar, sade Natochefen Jens Stoltenber­g efter mötet.

Både Stoltenber­g och USA:S försvarsmi­nister Lloyd Austin betonade att mer tung utrustning ska också placeras ut på förhand i länderna i öst.

– Vad vi fokuserar på är inte bara antalet soldater på plats, utan också kapacitet: i luften, till havs, mot cyberhot, sade Austin. (TT)

 ?? Foto: Olivier Matthys/ap ?? USA:S försvarsmi­nister Lloyd Austin och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g.
Foto: Olivier Matthys/ap USA:S försvarsmi­nister Lloyd Austin och Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden