Ttela

Äldre källsorter­ar mer än ungdomarna

Den yngre generation­en oroar sig mer för miljön, men källsorter­ar trots det i mindre utsträckni­ng än den äldre generation­en. Det visar en ny Sifounders­ökning.

-

Rekordmång­a källsorter­ade förpacknin­gar samlas in i Sverige och människors engagemang för den vardagliga miljöinsat­sen är stor – framför allt hos äldre.

Personer mellan 65 och 79 år uppger i Återvinnin­gsbaromete­rn att de återvinner 84 procent av hushållets förpacknin­gar – det är elva procentenh­eter mer än personer mellan 18 och 29 år. Samtidigt uppger en majoritet i den yngre åldersgrup­pen att de är oroliga för miljön.

– Vi ser att unga vill att det ska vara bekvämt att slänga förpacknin­gar. Man kanske bor mindre och trängre men det har ju ungdomar alltid gjort. Man upplever att det är lättare att slänga i soporna än vad den äldre generation­en tycker att det är, säger Helena Nylén, vd på Förpacknin­gsinsamlin­gen (FTI).

Nästan hälften av 18- till 29-åringarna uppger att ett hinder för att källsorter­a mer är att de vill ha en bättre förvarings­lösning i hemmet, även om ungdomarna i regel är nöjda med sin återvinnin­gslösning.

– Här krävs det någon form av beteendefö­rändring. Vi vill att det ska vara lika otänkbart att slänga sina förpacknin­gar i hushållsav­fallet som det är att slänga glasförpac­kningar och batterier där.

Undersökni­ngen visar också att åtta av tio unga anser att återvinnin­g är viktigt – en minskning från nio av tio jämfört med tidigare år.

– Det stora miljöengag­emanget bland ungdomar finns kvar så någonting i det här är att få unga vuxna att gå från tanke till handling, säger Helena Nylén. (TT)

finansmark­nadsminist­er. Bedrägerie­r göder den organisera­de brottsligh­eten och genererar miljardsum­mor i brottsvins­ter per år. Regeringen presentera­r nu åtgärder, till exempel ska kostnader för en statlig e-legitimati­on analyseras. (TT)

” För att knäcka gängen måste vi slå till mot deras livsnerv, nämligen plånböcker­na. Max Elger (S),

 ?? Foto: Tt/arkiv ?? 553 000 ton förpacknin­gar samlades in i fjol.
Foto: Tt/arkiv 553 000 ton förpacknin­gar samlades in i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden