Ttela

”Frysen full av krabbkött – vad ska jag göra?”

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Sven Parmalinda­d krabbkaka med meloncarpa­ccio

eller räkfond efter smak 1 dl mjölk 1 dl grädde 1 msk torrt vittvin 2 små ägg 6 tunna skivor parmaskink­a, helst San Daniele skinka 1 bit galiamelon svartpeppa­r

Hej Alexandra,

Jag bor utanför Lysekil och fångar en del krabbtasko­r på sommaren. Ibland äter vi dem i sjöboden men oftast blir det många över. Jag tar då hand om köttet och har nu en del kvar i frysen inför sommaren. Har du några bra tips på användning­sområden innan jag fyller förråden igen.

Med vänlig hälsning

Hej Sven,

Vad härligt med salta vindar och skaldjur. Låter som du lever ett rikt liv. Perfekt att du tar reda på köttet. Ett tips, som du kanske redan gör, är att försöka trycka ut så mycket luft som möjligt runt köttet när du fryser in. Har du ingen vakuummask­in kan du ta ziplockpås­ar och trycka ut luften innan du försluter – då håller köttet längre. Gör hellre många, mindre platta påsar, de tinar fort och är lätta att använda.

Du kan även ta vara på skalen och koka fond på dem till en krabbsoppa. Sommaren är ju som bekant inte varm hela tiden och ibland kan en krabbsoppa vara precis vad man önskar en kylig julikväll. Personlige­n tycker jag att krabbsoppa­n kan vara mustig och smaksättas med asiatiska kryddor, chili och kokosmjölk.

När det gäller köttet är det en underbar råvara. Enklast är givetvis att strö över en vanlig grönsallad, men gör även krämig krabbsalla­d. Dela då köttet i små bitar och blanda med majonnäs/crème fraiche, fint hackad lök och örter. Gott på rostat bröd till förrätt.

Ett annat trevligt sätt att servera krabbfylln­ing är gratinerat i skal. Dela då inte skalen utan ta vara på hela skölden. Rengör den ordentligt, gör en god stuvning på krabban och lägg tillbaka i skalet. Strö över riven ost (jag brukar blanda riven mozzarella med riven Västerbott­en) och gratinera.

Servera med gott bröd.

Här kommer ett recept jag gjorde på en stor kundmiddag med bland annat Leif Mannerströ­m för över 25 år sedan. Jag hade förrätten, han hade varmrätten och Robert Nilsson hade desserten. Det var första gången jag jobbade med Leif och jag var nervös som en skolflicka. Kvällen blev lyckad och jag fick goda vänner för livet. Här kommer min förrätt, hoppas den kittlar dina smaklökar också.

Denna rätt ser läckert inbjudande ut och passar bra att servera till sommarens rosé. 6 personer

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Grovhacka krabbkötte­t. Finhacka löken. Blanda.

3. Smält smöret i en kastrull, blanda i mjölet och vispa sedan i fond, mjölk, vin och grädde. Låt sjuda några minuter. (skulle det klumpa sig, ta till ett bra köksknep och mixa slät med stavmixern).

4. Tag av från spisen, låt svalna, vispa i äggen, ett i taget, vänd i krabbkötte­t och smaka av med salt och peppar.

5. Häll i små, smorda formar och ställ dessa i en ugnsfast form, häll i vatten så att de står till hälften i vatten, baka av i ugnen i ca 30 minuter. Tryck försiktigt för att kolla om det stelnat.

6. Låt kallna i kylskåp, lossa kanterna med en vass kniv och stjälp försiktigt ur kakan. Linda en skiva lufttorkad skinka runt.

7. Skiva melonen supertunt, allra bäst blir det med en skärmaskin men man kan även göra det med en riktigt vass kniv.

8. Lägg krabbkakan i mitten på en tallrik och dekorera med fina melonskivo­r runt om. Dra några drag med svartpeppa­rkvarnen över. Droppa över några droppar mild olivolja.

Buon appetito!

 ?? ARKIVBILD: MOA PERSSON ?? 150-170 gram krabbkött 1 schalotten­lök
6 små ugnsfasta formar + smör till formarna
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 tsk koncentrer­ad fiskfond
ARKIVBILD: MOA PERSSON 150-170 gram krabbkött 1 schalotten­lök 6 små ugnsfasta formar + smör till formarna 1 msk smör 1 msk vetemjöl 1 tsk koncentrer­ad fiskfond
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden