Ttela

Ukrainare vägrar tävla mot neutrala ryssar

Ryska och belarusisk­a judokas kan snart göra comeback i internatio­nella tävlingar. Då ber Ukraina det internatio­nella judoförbun­det, som förlorat tre tränare i kriget, att stoppa dem.

- Linnéa Engholm

Till skillnad från många andra idrotter har internatio­nella judoförbun­det inte valt att helt stänga ut ryska och belarusisk­a idrottare från internatio­nella tävlingar.

De får tävla under neutral flagg. Under våren har de dock lyst med sin frånvaro. I mars stoppade det ryska förbundet sina idrottare av säkerhetss­käl och på grund av svårighete­rna att resa, ett beslut som sedan även fattades av det belarusisk­a förbundet. Enligt Inside the games planeras dock en comeback i grand slam-tävlingen i Ulan Bator i Mongoliet i midsommarh­elgen.

Det har fått de ukrainska deltagarna att reagera. Det ukrainska förbundets ordförande Mychajlo Kochlyak har enligt sajten skrivit ett brev till det internatio­nella förbundets ordförande, Marius Vizer samt till hans europeiska dito är han ber dem att stoppa ryssar och belarusier.

Kochlyak menar att idrottarna och personalen i de bägge landslagen fortfarand­e får sina löner från förbundets budgetar, med pengar från ländernas idrottsmin­isterium och därmed också den ryska och belarusisk­a regeringen. Detta medan tre ukrainska judotränar­e dödats i kriget.

”Det gör att de inte kan betraktas som neutrala idrottare”, skriver han och hänvisar också till IOK:S rekommenda­tioner.

Han meddelar också att inga ukrainska judokas kommer att delta i tävlingar som hålls av det internatio­nella judoförbun­det förrän Ryssland och Belarus portas.

I sitt svar skriver Marius Vizer att förbundet inte kommer att straffa personer för något andra gör och att krig, politik och diskrimine­ring inte har någon plats inom sporten.

”Vi är absolut emot kriget, men också emot hat”, skriver han.

Vladimir Putin var tidigare hedersordf­örande för det internatio­nella förbundet men blev av med alla sina uppdrag efter invasionen av Ukraina.

IOK:S ordförande, Thomas Bach, menar att portandet av ryska och belarusisk­a idrottare är för deras egen säkerhet.

VINCENT THIAN

 ?? ARKIVBILD: ?? Ryska Madina Taimazova.
ARKIVBILD: Ryska Madina Taimazova.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden