Ttela

Harriet lyfter mot stjärnorna efter tunga åren

Under tre tunga år skrev hon inte en rad. Nu är Harriet Nauer tillbaka – som en dystrare men klokare version av sig själv, säger hon. – Jag har blivit mer självisk fast på ett positivt sätt.

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se

Harriet Nauer har tagit plats i lusthuset med en kopp kaffe som sällskap. Hon är på gott humör och säger att läget är bra. Till och med väldigt bra.

– Sedan jag släppte ep:n ”Human” 2020 har det rullat på, trots pandemin, och sedan dess har jag både signat med bokningsbo­laget United Talents och med skivbolage­t Playground Music.

– Det är roligt att få de möjlighete­rna, för det är ett kvitto på att man är bra på det man gör, fortsätter hon.

I april släppte hon en ny ep, ”Catharsis” som betyder rening. Och backar vi några år i tiden blir det tydligt vad det är hon har behövt få ur sig.

Mellan 2017 och 2020 drabbades hon av flera tunga slag som rörde människor som stod henne nära.

– Min farsa blev sjuk. Det var han som lärde mig spela gitarr, så när han blev sjuk slutade jag helt att skriva. Dessutom tog min farbror livet av sig i kanalen här i Trollhätta­n.

– De jobbiga åren har gett perspektiv på livet. Jag gör det jag vill med MITT liv, jag har blivit mer självisk fast på ett positivt sätt, förklarar Harriet.

Båda dessa traumatisk­a händelser finns med på ”Catharsis”.

– Låten ”Lion” skrev jag till min farsa. Den är som en observatio­n av det som hände och hur jag reagerade. ”A brief moment” handlar om min farbrors självmord. Den är krass, men också en hyllningsl­åt till dem som tagit livet av sig OCH till dem som blir kvar. Jag delar med mig för att andra i samma situation också ska känna igen sig.

– Jag är en dystrare men klokare version av mig själv efter det som hänt. Att släppa låtarna är ett sätt att både ta steget till det nya spännande som kommer och att släppa taget om de jobbiga år som har varit.

Harriet berättar med lycklig röst att hennes pappa klarade sig igenom sjukdomen och att han nu är frisk.

– Han har till och med startat ett band och spelar visor med några gubbar i Ljungskile, säger hon med ett skratt.

En annan av låtarna på den senaste ep:n heter ”Bang bang” och den sjöng hon nyligen live i TV4:S Nyhetsmorg­on, där hon också blev intervjuad.

– Låten är som Thelma & Louise. Tänk Tarantino, säger hon.

I höst blir det turné och informatio­nen om den kom via jätteaktör­en Live Nation. En tydlig fingervisn­ing om att Harriet Nauer är på väg att klättra mot nya nivåer. Ett annat tecken på det är uppdraget som support åt självaste Mando Diao och där väntar en ny sväng tidigare under hösten.

När Mando Diao gästade Trollhätta­n i slutet av mars var det dock utan Harriet.

– Ja, det var lite synd, jag som till och med har en låt som handlar om parken utanför Folkets hus. Men jag tar revansch under min egen turné! Då ska jag sjunga ”Betty Backs park” i Kulturbare­n!

Dit kommer hon den 24 november och biljettern­a är redan släppta.

– Jag har länge velat spela i Trollhätta­n igen, senast var på Spikön under Fallens dagar 2019, så Kulturbare­n ska bli jättekul!

– Jag tycker om att kunna ge tillbaka till stan och samtidigt förena folk via musik.

På lång sikt är målet att ta sig utanför landets gränser.

– Först vill jag etablera mig i Sverige, förstås, men jag har redan spelats på radio i Tyskland och Storbritan­nien och sakta men säkert vill jag ta mig ut i Europa – och även USA.

– När man ändå sjunger om Nevadaökne­n och amerikansk­a bilar, så ... USA hade varit drömmigt!

Flytta tänker hon däremot inte göra. Varken från Sverige eller från sin hemstad.

– Jag är born and raised här och har inga planer på att flytta från

Trollhätta­n! slår hon fast.

Den som väntar på mer ny musik från Harriet Nauer får ha tålamod en stund till, men det dröjer inte alltför länge, lovar hon.

– Jag har en uppsjö av låtar och släpper förhoppnin­gsvis ny musik senare i år eller i början av nästa.

– Jag väger just nu fram och tillbaka mellan en ep till och ett album. Det ska finnas en röd tråd och historia oavsett vilket jag väljer, jag tänker helhet. Och jag funderar redan på vad nästa platta ska heta!

 ?? BILD: PRESSBILD ?? Trollhätte­tjejen Harriet Nauer hade tre tunga år när hon inte skrev något alls. Nu är hon tillbaka med ny musik och i höst blir det turné, bland annat till Trollhätta­n.
BILD: PRESSBILD Trollhätte­tjejen Harriet Nauer hade tre tunga år när hon inte skrev något alls. Nu är hon tillbaka med ny musik och i höst blir det turné, bland annat till Trollhätta­n.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden