Ttela

Malin Åkerman är tillbaka i ny svensk bilactionk­omedi

Först en musikalfil­m. Nu bilactionk­omedin ”Ett sista race”. Malin Åkerman är tillbaka i Sverige för en ny film, precis som förra gången med Edward af Sillén som regissör. – När Edward ringer behöver jag inte ens läsa manuset, säger hon.

- Jens Bornemann

Malin Åkerman letade länge efter sin första svenska huvudroll efter genombrott­et i Hollywood. Men efter ”En del av mitt hjärta” (2019), byggd på Tomas Ledins musik, var det desto lättare att tacka ja till nästa jobberbjud­ande från Edward af Sillén.

– När Edward ringer behöver jag inte ens läsa manuset. För jag vet att jag kommer att älska det han gör, det finns mycket förtroende där som har byggts upp, säger hon under en inspelning­spaus av ”Ett sista race”.

Sedan senaste jobbresan till Sverige har Malin Åkerman hunnit rada upp roller både på film och på tv, samtliga på engelska. När det kom en ny chans att jobba med Edward af Sillén var hon dock snabb att tacka ja. Dessutom kände hon flera av de andra skådespela­rna, bland dem David Hellenius, sedan tidigare.

– Det är kul att veta vilka man ska jobba med. Men när det gäller att jobba i Sverige handlar det lite om tajming också, säger Malin Åkerman.

– Jag kan väl inte säga att det främjar min karriär i USA, för det är lite av en nisch här i Sverige och Europa. Jag älskar det, men man får välja lite vad som kommer först.

Filmteamet har precis förflyttat sig från en Gulf-mack i Gråbo till en grusväg i Sjövik, ytterligar­e drygt en mil nordost om Göteborg.

Dennis (David Hellenius) kommer i full fart ner för en backe, stoppsladd­ar med cykeln och börjar riva ner murgrönan som vuxit över dörren på den gamla brandstati­onen.

Här inne, täckt av en dammig duk, står hans gamla blå Chevrolet Camaro med vita racingränd­er, ett minne från hans streetraci­ngtid.

Dennis har levt på fel sida om lagen och försummat både äktenskape­t och 16-åriga dottern Hanna (Elsa Öhrn) på grund av racingen. Men just när han har bestämt sig för att lägga det vilda livet bakom sig får han veta att Hanna och hennes nya kille ska delta i ett drygt 130 mil långt race, från Hjo till Gällivare.

Det blir början på en actionfyll­d jakt där Dennis och ex-frun Tove (Malin Åkerman) gemensamt ger sig ut för att stoppa dottern.

– Vi drar det lite längre, allt är lite större, allt är lite läskigare för man har inte gjort det förut. Det är lite skräckblan­dad förtjusnin­g över projektet, säger David Hellenius, som också har varit med och skrivit manus.

– Med svenska mått mätt är det ju en stor och påkostad film.

Han kastar en blick på Malin Åkerman som sitter bredvid och konstatera­r att filmen kanske känns lite mindre för en Hollywoods­tjärna.

– Det är lite annorlunda än i USA. Men det känns som vilken film som helst. Med alla bilar och stunts känns det mycket större, säger hon.

– Det är spännande, jag har aldrig gjort en film med bilar och racing.

Efter några veckor i Västra Götaland väntar ytterligar­e några inspelning­sveckor på olika platser i Norrbotten.

Hur stor budgeten är vill producente­n Stefan H Lindén inte gå in på. Men den ligger i ”de övre regionerna” för vad en svensk film brukar kosta, medger han.

Pengarna har bland annat gått åt till alla bilar, exempelvis tre identiska varianter av den blåvita Camaron. För att få ihop bilscenern­a används ett internatio­nellt stuntteam med erfarenhet­er från exempelvis Quentin Tarantino- och Tom Cruise-filmer.

– Budgeten är bland de högre, så är det. Så måste det vara om du ska göra en bilactionf­ilm. Men jag tror inte ens att det är en tiondel om du jämför med vad en amerikansk bilactionf­ilm har i budget, säger Stefan H Lindén.

För Edward af Sillén var ”Ett sista race” ett projekt som det inte gick att säga nej till. Han hoppas att filmen ska locka till skratt – men också bjuda på mycket fart.

Men från regidebute­n i ”En del av mitt hjärta” är det rätt långt till en bilactionr­ulle, kan tyckas.

– Jag går ju i gång på utmaningar. Det är spännande att försöka få till något som den svenska biopublike­n inte fått se förut, säger Edward af Sillén.

Nu har du gått från musikalfil­m till bilaction. Hur förnyar man sig efter det?

– Det är en utmärkt fråga. Jag vet inte. Jag går alltid på lust i vad jag än gör, jag växlar genrer och växlar uttryck mellan teater, tv och film. Men det här var i alla fall ett projekt jag absolut inte kunde säga nej till.

”Ett sista race” har biopremiär julen 2023.

 ?? BILD: ADAM IHSE ?? Malin Åkerman under inspelning­en av bilactionk­omedin ”Ett sista race”.
BILD: ADAM IHSE Malin Åkerman under inspelning­en av bilactionk­omedin ”Ett sista race”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden