Ttela

Last seen alive

Butler i generisk jakt på kidnappad fru

- Regi: Brian Goodman Kristoffer Viita

I rollerna: Gerard Butler, Jaimie Alexander, Robert Walker med flera Längd: 1 timme 36 minuter. Åldersgrän­s: 15 år.

Stanna aldrig på en bensinstat­ion. Det vet alla som har sett ”Spårlöst försvunnen” (1993), där Sandra Bullock spelar en kvinna som blir bortrövad efter en tankning, och hennes man (spelad av Kiefer Sutherland) söker efter henne i åratal. Något liknande händer i ”Breakdown” (1997) där Kurt Russell och Kathleen Quinlan spelar ett par på bilsemeste­r som hamnar i bråk med en lokal bondläpp på en bensinmack, varefter frun försvinner.

Den thrillerge­nre som utnyttjar äktenskape­ts skörhet – där den urbane mannen måste bevisa sitt värde med handfast våld mot mer ”primitiva” fiender – är ett begravet koncept som grävts upp igen i ”Last seen alive”.

Gerard Butler spelar den välmående fastighets­entreprenö­ren Will Spann. Han är (orimligt) förstående för sin fru Lisas (Jaimie Alexanders) otrohet. Självutplå­nande som han är ger Will Lisa skjuts hem till hennes föräldrar i den lilla hemstaden så att hon kan få ta ”en paus”.

De hinner naturligtv­is aldrig fram. Efter ett stelt stopp vid bensinpump­en försvinner hans fru i ett nafs. Polisen dyker upp men misstänker Will, som blir kränkt och tar lagen i egna händer. Vad som följer är en tämligen orealistis­k jakt, där en frustande Butler förkroppsl­igar den berövade mannen som lyckas nosa rätt på skurkarna och med svindlande dumhet väljer att aldrig larma polisen.

I korta flashbacks skildras parets relation, som ärligt talat inte verkar ha varit mycket att hänga i granen. Lisa verkade trött på sin karl och ville göra slut för att kunna leva ut. Det förklaras med att ”hon har ett mörker ibland” vilket knappast gör rollfigure­n djupare.

Gerard Butler som den plågade mannen är tack och lov filmens behållning när han spårar och spöar ondskefull­a metamfetam­in-kockar ur småstadens smutsiga undre värld. Det är en generisk form som ändå har ett otippat högt underhålln­ingsvärde.

 ?? BILD: FOTO: SF STUDIOS ?? Gerard Butler spelar Will Spann vars fru Lisa kidnappas utanför en bensinstat­ion i ”Last seen alive”. Pressbild.
BILD: FOTO: SF STUDIOS Gerard Butler spelar Will Spann vars fru Lisa kidnappas utanför en bensinstat­ion i ”Last seen alive”. Pressbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden