Ttela

Betonghäck­arnas marknad inom Västra Götalandsr­egionen

- Jan Fager

Uppdrag granskning har nyligen i tre program belyst den svenska sjukvården. Här framkom bland annat:

• Västra Götalandsr­egionen (VGR) har i särklass mest regionpoli­tiker 744 stycken följt av Stockholms 436 stycken.

• Få visste vilka som var regionpoli­tiker.

• Regionerna är självbestä­mmande och har beskattnin­gsrätt.

• Det var små skillnader mellan de olika partiernas program.

• 54 olika mått sammanstäl­ldes för att jämföra hur väl sjukvården lyckats i de 21 regionerna. VGR hamnade bland de sämsta. Ingen merit även om jämförelse­talen kan diskuteras. I januari 2019 tillsatte VGR en beredning för att bland anant revidera den politiska organisati­onen. Styrgrupp var politiker från samtliga partier.

I beredninge­ns problembes­krivning angavs bland annat:

– Komplex styrning med många beslutsniv­åer, många aktörer och dålig transparen­s leder till otydlighet om vem som bär ansvaret.

– När det är otydligt hur ansvar och mandat fördelar sig mellan politik och tjänsteper­soner frodas missförstå­nd.

– De politiska besluten är inte alltid de mest rationella besluten som fattas. Istället är det summan av ett antal avvägninga­r mellan olika intressen och aspekter. Det måste finnas en tjänsteman­narespekt för det.

Resultatet överraskad­e inte när politiker granskar sig själva. Man behåller en irrationel­l beslutsorg­anisation. En rimlig tolkning är att politikern­a inte ser till vårdens bästa och löser problemen utan mer till att behålla sina uppdrag. Detta kan väl närmast beskrivas som politisk nepotism. Vad är då nackdelen med för många politiker? Förutom kostnaden finns risk för att politikern­a blir mer operativa och skapar administra­tivt merarbete. Ju fler kockar desto sämre soppa.

De styrande med Jonny Magnusson (m), ordförande och Helena Eliasson (s) vice ordförande i regionstyr­elsen med flera tar inte tag i problemen trots kritik och en klarsynt problembes­krivning. Ett lågvattenm­ärke för våra ledande politiker. Vid regionvale­t kommer jag i protest att stryka de tre första namnen på min valsedel. Gör de inte sitt jobb ska de inte sitta kvar.

Skulle uppskatta att före valet få veta de olika partiernas tankar om antalet förtroende­valda politiker i VGR och det otydliga ledarskape­t.

” Resultatet överraskad­e inte när politiker granskar sig själva

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden