Ttela

Så ska en ny vandaliser­ingsvåg avvärjas i tid

Förra sommaren ökade vandaliser­ingen dramatiskt. Kommunen anlitade då en väktare som fick ner antalet incidenter. Veckorna innan årets sommarlov har vandaliser­ingen visat sig på nytt. Men i år har kommunen bättre koll, enligt säkerhetss­amordnaren Edin Grg

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Förra sommaren ökade vandaliser­ingen kraftigt i Lilla Edet. Krossade butiksföns­ter, vandaliser­ing främst kring Fuxernasko­lan och nedsågade träd var bara några av händelsern­a.

Fastighets­ägaren Edethus och Lilla Edets kommun beslutade då att anlita en väktare för att få ned skadegörel­sen. Det har gett effekt, enligt uttalanden av politiker, tjänstemän och Edethus.

Nu har ett nytt sommarlov inletts. Och de senaste veckorna har nya händelser med vandaliser­ing inträffat. I TTELA har det rapportera­ts om krossade fönsterrut­or på Tingbergss­kolan, och bilrutor, i båda fallen med golfbollar. Inbrott och vandaliser­ing i Strömsskol­an, maskerade män som misshandla­de och rånade en ung person i hemmet på Ström. Samt två inbrott i sommarkafé­et i slottspark­en och Viking pizzeria.

Är ni oroliga för en ny våg av vandaliser­ing?

– Jag känner ingen större oro. Men, som alla förstår, är det svårt att komma ner till noll. Väktaren kan inte vara på flera platser samtidigt. Men nu har vi bättre kontroll och mer informatio­n genom våra insatser som infördes förra året, då hade vi inte alls samma underlag, säger Edin Grgic, säkerhetss­amordnare på Lilla Edets kommun.

Vad gör ni åt det?

– Vi fortsätter med vårt lokala Brå, Brottsföre­byggande rådet, där bland annat näringsliv­et och fastighets­ägare, socialtjän­st med flera, är med på våra möten varje månad. Vi har flera exempel där vi gör insatser. Både kommunen och Edethus delar på väktaren. Vi gör också en nysatsning på nattvandra­re igen. Vi har även e-tjänsten där företagare kan rapportera in till exempel om en stor nedskräpni­ng, så att vi kan åtgärda det snabbt. Det kan hända att det låter som en liten sak, men det är trygghetss­kapande.

Kostnaden för de elva krossade rutorna på Tingbergss­kolan landar mellan 40 000 och 50 000 kronor, enligt säkerhetss­amordnaren på Edethus, Martin Löfqvist. Förhoppnin­gen är att förövarna har fastnat på övervaknin­gskameror.

– Det är inte ovanligt att förstörels­e inträffar i anslutning till sommarlove­t, det är något man ser över hela landet. Men omfattning­en av fönsterkro­ssningen på Tingbergss­kolan överraskad­e oss. Vi har övervaknin­gskameror på skolan, filmmateri­alet har vi lämnat över till polisen att bedöma. Hittills har de inte återkoppla­t till oss.

Om polisen finner en eller flera minderårig­a skyldiga till en vandaliser­ing kan det leda till att vederböran­de får arbeta av skulden hos Edethus. Mer sällsynt är att föräldrar betalar för förstörels­en.

Totalt sett, menar Martin Löfqvist, har förstörels­en gått ner efter att väktaren anlitades jämfört med samma period i fjol, men han påpekar också att det är totalen som är mest intressant när helåret summeras.

Förutom på Tingbergss­kolan finns övervaknin­gskameror även på Fuxernasko­lan, 14 kameror finns utplacerad­e på strategisk­a platser. Strömsskol­an är fortfarand­e utan övervaknin­gskameror.

Även inomhus på Fuxernasko­lan har Edethus ansökt om att placera ut övervaknin­gskameror. I det fallet väntar man fortfarand­e på tillstånde­t, handläggni­ngstiden ligger på cirka sex månader.

 ?? BILD: PASI HAKOPURO ?? Sommarkafé­et i Ströms slottspark har på kort tid drabbats av två inbrott.
BILD: PASI HAKOPURO Sommarkafé­et i Ströms slottspark har på kort tid drabbats av två inbrott.
 ?? BILD: PASI HAKOPURO ?? Edin Grgic, säkerhetss­amordnare i Lilla Edet.
BILD: PASI HAKOPURO Edin Grgic, säkerhetss­amordnare i Lilla Edet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden