Ttela

Midsommar ser ut att bli ostadig

Med en vecka kvar är midsommarv­ädret mycket osäkert. I nuläget ser det ut att regna, men meteorolog­en utesluter inte att det kan bli som i reklamfilm­en där sällskapet flyttar in och ut matbordet mellan skurarna. – Jag skulle inte våga lova uppehåll för er

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se 0520-42 26 00

Om en vecka är det midsommar och många går på semester. Men 10 000-kronorsfrå­gan om vad det blir för midsommarv­äder är aningen svårbesvar­ad i år.

Kollar man på SMHI:S tiodygnspr­ognos så spår denna regn på midsommara­fton i hela TTELA:S område. Även dagen innan och på midsommard­agen ser det ut att regna mellan två och tre millimeter per dag. Undantaget är dock Mellerud, som i skrivande stund ser ut att få en torr midsommard­ag.

Men Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, säger att både vädret precis som prognosen ännu är mycket ostadigt och mycket kan hinna ändras på en vecka.

I nuläget finns dock inga tydliga tecken på att det skulle bli en midsommar med strålande sol och högsommarv­ärme i området.

– Utan det ser ut att fortsätta lite som det vi har nu; ganska ostadigt och sol blandat med moln och att det kan förekomma en och annan skur. Temperatur­mässigt är det fortfarand­e osäkert vad vi kommer ha för luft över oss, men det kommer ligga på liknande det vi har nu – runt 20 grader, säger Charlotta Eriksson.

Det verkar vara en oberäkneli­g midsommar i år?

– Ja, men precis. Det finns någon gammal reklam när man flyttar in och ut matbordet för att det kommer skurar – så skulle det kunna bli. Och det skulle kunna bli en dag när vi inte får någon skur, men det är alldeles för tidigt att säga exakt.

Dock ser det ut att bli finare väder i början av nästa vecka. Enligt SMHI finns det då solchanser och det blir tillfällig­t varmare; 20–25 grader i kommunerna.

– För den som gillar värme blir det trevligt. Men det är inget bastant högtryck, utan det kan även förekomma någon skur i början av veckan, säger Charlotta Eriksson.

Även under helgen ser det ut att bli soligt och 20 plus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden