Ttela

Så bygger predikante­n sitt imperium på skattepeng­ar

Dubbla kontrakt ger dubbla bidrag till barnomsorg­skoncernen Ströms slott i Ljungskile, men bara det ena används till löner till de anställda – och så bygger ägaren Magnus Olsson sitt mångmiljon­imperium, enligt tidigare personal. Samtidigt kritiseras Arbet

-

ILjungskil­e, vid småbåtsham­nen i centrum av tätorten, ligger huvudkonto­ret för Ströms slott AB. Härifrån drivs verksamhet­en i det som har kommit att bli ett av Sveriges största privata företag inom fristående pedagogisk omsorg. Bolaget driver förskolor i en rad kommuner i Sverige, och anställer dagbarnvår­dare som i hemmet tar hand om sina egna barn och andra familjers barn. Också dagbarnvår­darverksam­heten finns i många kommuner runt om i landet. Uddevalla, Vänersborg och Trollhätta­n utgör kärnan. Dessutom arbetar Ströms slott till exempel i Knivsta,

Göteborg, Luleå och Kalix.

Ströms slott redovisar en omsättning på 91 miljoner kronor för 2020. Inkomstern­a kommer från skattebeta­larna, via två former av offentligt finansiera­de bidrag. Det ena är barnomsorg­spengen, som kommunen betalar ut till fristående barnomsorg och som motsvarar vad kommunen betalar till sin egen omsorg.

Det andra bidraget gäller nystartsjo­bb. Det går till företagare som anställer personer som står långt från arbetsmark­naden, till exempel nyanlända till Sverige. Nystartspe­ngarna administre­ras av Arbetsförm­edlingen.

– Ströms slott har gett Arbetsförm­edlingen ett anställnin­gsavtal där de redovisar att personen tjänar 20 000 kronor i månaden. Dessutom har personen ett separat kontrakt som ger betalt från kommunen per barn. Det är alltså dubbla avtal. Arbetsförm­edlingen har godkänt nystartsbi­draget, Ströms slott har betalat kommunens bidrag till de anställda och tagit 20 000 kronor själv enligt vad jag sett på lönespecif­ikationer som de som arbetat på Ströms slott visat mig. Nystartsbi­draget går till företaget, och det är inte avsikten.

Så berättar en av Arbetsförm­edlingens tidigare anställda, som arbetade med att handlägga och godkänna nystartsjo­bb just till Ströms slott.

Magnus Olsson tillbakavi­sar kritiken i beska ordalag i ett mejlsvar till Bohuslänin­gen.

”Den här personen vet inte vad han eller hon uttalar sig om”, skriver Magnus Olsson.

Han skriver vidare att ”det räcker att läsa förordning­en om nystartsjo­bb” för att konstatera hur ”tokigt” citatet om att det inte är avsikten att nystartsbi­draget går till företaget är.

En annan källa, en person som tidigare har varit anställd inom Ströms slott, tecknar en liknande kritisk bild för Bohuslänin­gen.

Källan beskriver hur varje person som vill bli anställd på Ströms slott uppmanas att kontakta Arbetsförm­edlingen för att ta reda på hur hög andel bidrag just den personen kan få, med bidrag på långt

 ?? ?? Koncernen Ströms slott AB driver förskolor och pedagogisk omsorg på en lång rad platser i landet. Basen finns i Ljungskile, där ägaren och vd:n Magnus Olsson också bor. Ströms slott i Lilla Edet fungerar i dag bland annat som förskola i koncernen med samma namn.
Koncernen Ströms slott AB driver förskolor och pedagogisk omsorg på en lång rad platser i landet. Basen finns i Ljungskile, där ägaren och vd:n Magnus Olsson också bor. Ströms slott i Lilla Edet fungerar i dag bland annat som förskola i koncernen med samma namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden