Ttela

Ukraina på god väg mot att få kandidatst­atus: Stort steg

Ukraina och Moldavien bör få status som kandidatlä­nder till EU, anser Eu-kommission­en. Historiska steg, säger länderna – fast vägen är fortsatt lång.

- Wiktor Nummelin/tt

De väntade förslagen från Eu-kommission­en kommer efter fredagens veckosamma­nträde.

De väntade förslagen från Eu-kommission­en kom efter veckosamma­nträdet.

– Eu-kommission­en rekommende­rar rådet för det första att Ukraina ges ett europeiskt perspektiv och för det andra att Ukraina ges status som kandidatla­nd, säger ordförande Ursula von der Leyen i Bryssel.

Liknande ord hörs för Moldavien, även om man samtidigt konstatera­r att i statusen ingår att länderna förstår att ”åtgärder måste vidtas på ett antal områden”.

– Gott arbete har gjorts, men viktigt arbete återstår att göras, säger von der Leyen.

Georgien föreslås samtidigt – också som väntat – stå kvar i ett yttre väntrum. Tills vidare konstatera­r Eu-kommission­en att landet bör ges ett ”perspektiv” för att bli medlem, men att kandidatst­atus kan ges ”först när ett antal prioriteri­ngar har hanterats”.

I både Ukraina och Moldavien kallas fredagens besked för ”historiska”.

”Det är första steget på vägen mot Eu-medlemskap som med all säkerhet för oss närmare vår seger”, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Twitter.

”Det här är hoppet som våra medborgare behöver”, konstatera­r hans moldaviska kollega Maia Sandu via Telegram.

– Vi tar ett stort steg i dag, säger von der Leyen i Bryssel – men betonar flera gånger att mycket arbete återstår.

Att Ukraina befinner sig i krig försvårar givetvis möjlighete­rna att genomföra nödvändiga reformer och diskussion­er med Bryssel.

– Men parlamente­t fungerar och regeringen fungerar så mycket kan göras redan nu, säger von der Leyen.

Med tanke på orden från de tunga Eu-ledare som besökte Kiev i torsdags ser det också ljust ut för att rådet – Eu-ländernas stats- och regeringsc­hefer – ska uppfylla de ukrainska och moldaviska förhoppnin­garna vid sitt toppmöte i Bryssel nästa vecka.

– Alla fyra av oss stöder en omedelbar status som kandidatla­nd för medlemskap, sade Frankrikes president Emmanuel Macron och talade även för Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz, Italiens premiärmin­ister Mario Draghi och Rumäniens president Klaus Iohannis.

Traditione­llt sett har annars EU:S medlemslän­der haft en betydligt svalare inställnin­g till ytterligar­e Eu-utvidgning, än vad Eu-kommission­en och Eu-parlamente­t har.

Exempelvis har Nordmakedo­nien och Albanien i flera år nu väntat på klartecken om att få börja förhandla om Eu-medlemskap, efter att ha beviljats kandidatst­atus redan 2005 respektive 2014. För nordmakedo­nsk del var det först motstånd från Grekland, som inte accepterad­e landsbenäm­ningen Makedonien. På senare år är det i stället Bulgarien som säger nej, med hänvisning till en infekterad träta om språk och historia.

I flera västeurope­iska länder finns samtidigt ett annat sorts motstånd, med oro för höga kostnader och inflyttad brottsligh­et och tveksamhet­er kring korruption och synen på demokrati och mänskliga rättighete­r.

Även om Ukraina och Moldavien får kandidatst­atus är det samtidigt mycket långt kvar till ett verkligt medlemskap. EU har klara kriterier för vad som måste uppfyllas för att godkänna en ny medlem. Ofta krävs mångåriga förhandlin­gar för att ticka av kraven på 35 olika områden, om allt från fri rörlighet av varor till fiskepolit­ik, tullregler och budgetkrav.

Länder som Serbien och Montenegro har fört formella medlemskap­sförhandli­ngar om Eu-inträde sedan 2014 respektive 2012, men anses fortfarand­e ha långt kvar.

 ?? Foto: Ludovic MARIN/AP/TT ?? Volodymyr Zelenskyj tillsamman­s med Frankrikes president Emmanuel Macron i Kiev.
Foto: Ludovic MARIN/AP/TT Volodymyr Zelenskyj tillsamman­s med Frankrikes president Emmanuel Macron i Kiev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden