Ttela

Putin attackerad­e väst i sitt linjetal

Krav, attacker och rena förvanskni­ngar. Rysslands president Vladimir Putin höll ett linjetal i sin gamla hemstad S:t Petersburg, och försvarade anfallskri­get mot Ukraina. – Det tvingades på oss.

-

Talet i en sammankoms­t kalllad Internatio­nellt ekonomiskt forum (SPIEF) försenades en timme, sedan evenemange­t drabbats av en hackeratta­ck, enligt Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov.

Sedan framträdde Putin, i röd slips och svart kostym framför en blålila fond, han sade att beslutet att inleda det han kallar för militär operation var svår:

– Men beslutet påtvingade­s oss.

Putin upprepade också den ogrundade hänvisning­en till att ”vårt folk” i Donbassreg­ionen i östra Ukraina ”var utsatta för folkmord”.

Den ryske presidente­n berörde den globala livsmedels­krisen och hävdade att problemet ”inte uppstod i dag”. Putin riktade även här anklagelse­r mot Europa som enligt honom ”försöker skylla problemet på någon annan”.

– Ryssland bär verkligen inte skulden även om (västländer­na) försöker lägga skulden på oss, för allt som händer i världsekon­omin.

Med hänvisning till oron för en global livsmedels­kris utlöst av kriget i Ukraina hävdade Putin att Ryssland har kapacitet att avsevärt öka produktion­en av spannmål, till 50 miljoner ton.

Ukraina är en av världens främsta spannmålsp­roducenter, tillsamman­s med Ryssland, men landet har inte kunnat exportera spannmål under kriget.

Putin fortsatte dock att förneka att Moskva hindrar Ukraina från att skicka sina produkter utomlands. (TT)

i ett uttalande, om att Storbritan­niens inrikesmin­ister Priti Patel godkänt att Wikileaks-grundaren Julian Assange ska utlämnas till USA, där han anklagas för spioneri. Assange har två veckor på sig att överklaga beslutet. (TT)

"Julian har inte gjort något fel. Han har inte begått något brott. Wikileaks,

 ?? Foto: AP ?? Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: AP Rysslands president Vladimir Putin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden