Ttela

23 500 ukrainare ska fördelas mellan kommuner

Kommunerna ska ordna boenden för 23 500 flyktingar från Ukraina när Migrations­verket avvecklar flera av sina boenden.

-

Under flyktingkr­isen 20152016 fick några små kommuner ta oproportio­nerligt stort ansvar när flyktingar­na placerades ut i boenden som Migrations­verket upphandlat utan hänsyn till fördelning­en mellan kommunerna. För att undvika en upprepning av den här situatione­n och få en jämnare fördelning över hela landet av de ukrainare som flytt hit, förväntas ett nytt regelverk träda i kraft 1 juli.

Migrations­verket har skrivit ned sin prognos för hur många ukrainare som kommer att fly till Sverige: från 76000 till cirka 55000. Av dem förväntas 23 500 behöva hjälp med boendet. Det blir nu kommunerna­s ansvar att ordna boenden och Migrations­verket har nu tagit fram ett förslag på hur flyktingar­na ska fördelas mellan kommunerna.

– Fördelning­en har gjorts i dialog med länsstyrel­serna och kommunerna och innebär att alla kommuner ska vara med och ta sitt ansvar, säger Magnus Önnestig, direktör på Migrations­verkets nationella operativa avdelning.

I nuläget finns cirka 40 000 ukrainare i Sverige. Cirka 10 000 av dem bor i Migrations­verkets boenden. De flesta av de här boendena ska nu avvecklas. Om kommunen inte tar över Migrations­verkets boenden eller kan erbjuda annat boende, kan detta betyda att de som bor i Migrations­verkets boenden måste flytta till en annan kommun.

– Vi vill ha så få och så korta flyttar som möjligt. Vuxna ska kunna ha kvar sina jobb och barnen ska kunna gå kvar i skolan, men vi kan inte garantera att alla får vara kvar i den kommun de bor nu, säger Magnus Önnestig. När får de boende veta om de behöver flytta och vart de ska flytta?

– I de allra flesta fall borde de få besked under den första halvan av juli och de ska förvarnas cirka en månad innan flytten görs. Och om vi måste flytta barn så ska detta göras innan terminssta­rten, säger Magnus Önnestig.

I dagsläget har cirka 25 000 ukrainare ordnat boende på egen hand och de flesta bor i Stockholms­området eller i de andra storstäder­na. (TT)

 ?? Foto: TT ?? Migrations­verket.
Foto: TT Migrations­verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden