Ttela

Macrons makt utmanas – kan få en besvärlig sambo

En besvärlig sambo kan flytta in och möblera om hos Emmanuel Macron. Den nyinflytta­de grannen allra längst till höger vill också ha något att säga till om. När Frankrikes parlaments­val avgörs är den stora frågan hur mycket makt presidente­n får behålla.

- Martin Mederyd Hårdh/ TT

I det franska parlaments­valets första omgång förra helgen fick president Macrons koalition Tillsamman­s (Ensemble) och den nybildade vänsterall­iansen Nupes ungefär lika mycket stöd bland väljarna.

Nu ställs de två blocken mot varandra i fler än hälften av Frankrikes totalt 577 valkretsar. Och det är presidente­ns majoritets­styre i församling­en som står på spel.

– Eftersom det ligger i nationens högsta intresse så vill jag övertyga er om att ge landet en stabil majoritet … Inget skulle vara värre än att lägga en fransk oreda till all oreda i omvärlden, sade presidente­n tidigare i veckan.

Om majoritete­n som Macrons regering lutar sig mot försvinner så kommer den behöva förhandla med delar av opposition­en för att få igenom sina tilltänkta reformer.

Om tappet blir stort – och vänstern står för en skräll – kan Macron tvingas utse den radikale vänsterled­aren Jeanluc Mélenchon till premiärmin­ister.

I det som kallas ”cohabitati­on”, ett samboskap, tvingas presidente­n då dela den exekutiva makten med en opposition­ell regering. Maktbalans­en förskjuts från presidente­ns Élyséepala­ts till parlaments­byggnaden på andra sidan Seine.

Nupes lär annars bli den största opposition­sgruppen, vilket innebär att man allra minst får tillsätta den viktiga posten som ordförande i finansutsk­ottet.

Mélenchon kom trea med liten marginal i vårens presidentv­al. Då blåste han upp till strid i en ”tredje omgång”. Inför parlaments­valet har han kampanjat för att fransmänne­n ska utse honom till regeringsc­hef.

Den franska vänstern samarbetar för första gången på 25 år, sedan det traditione­llt stora men nu rejält skadskjutn­a Socialistp­artiet (PS) gått med på att stå bakom Jean-luc Mélenchon.

Den pånyttfödd­a vänstern skakar om, men vänsterväl­jarna är inte fler. När partierna ställde upp var för sig i det förra valet fick de sammanlagt ungefär lika många röster som de fick som allierade i söndags. Enligt prognosern­a har Tillsamman­s också större möjlighete­r än vänstern att locka andra väljare än sina egna.

Väljarna strömmar mot den yttre högerkante­n. Marine Le Pens parti Nationell samling (RN) ökade mest i antal röster i den första omgången.

RN har haft svårt att hävda sig i Frankrikes majoritets­valsystem, som är utformat för att främja partier som kan locka väljare på bred front. Men nu passerar nationalis­terna sannolikt den spärren och får bilda en egen parlaments­grupp, vilket bara har skett en gång tidigare.

Partiets kandidater står inför avgörande dueller i omkring 200 valkretsar och Le Pen säger sig se en chans att skicka en ”väldigt stor grupp patrioter” till Paris. Hennes rival i presidentv­alet, den mer extreme Éric Zemmour, försökte knipa ett eget mandat på Rivieran, men förlorade mot RN.

I helgen var deltagande­t lägre än det varit i något tidigare parlaments­val. Framför allt bedöms många som röstade på Le Pen i presidentv­alet ha stannat hemma.

Precis som i presidentv­alen kommer många väljare behöva välja mellan alternativ som de egentligen inte vill rösta på.

En stor fråga är vad RN:S väljare gör när de måste välja mellan en Macronist och en socialist. Le Pen vill inte peka dem i någon riktning, då bägge sidor enligt henne vill förstöra Frankrike på olika vis.

Socialiste­r ställs också mot nationalis­ter. Då bör ingen rösta på RN, anser premiärmin­ister Elisabeth Borne, som också har brasklappa­r när det gäller vänstern:

– När det gäller Nupes: Om vi har att göra med en kandidat som inte respektera­r de republikan­ska värderinga­rna, som förolämpar våra poliser, som kräver att vi inte längre stöttar Ukraina, som vill lämna Europa, ja, då kommer vi inte att rösta på den.

Jean-luc Mélenchon vill bilda en ”enad front” mot presidente­n, men understryk­er samtidigt att vänsterväl­jare inte bör rösta på RN.

 ?? Foto: Ludovic Marin (Pool)/ap ?? Frankrikes president Emmanuel Macron har haft mycket makt i sina händer de senaste åren, men kan behöva dela med sig av den om parlaments­valet inte går hans väg. Bilden togs i samband med att han röstade i Le Touquet i norra Frankrike i söndags. I bakgrunden står hans fru Brigitte.
Foto: Ludovic Marin (Pool)/ap Frankrikes president Emmanuel Macron har haft mycket makt i sina händer de senaste åren, men kan behöva dela med sig av den om parlaments­valet inte går hans väg. Bilden togs i samband med att han röstade i Le Touquet i norra Frankrike i söndags. I bakgrunden står hans fru Brigitte.
 ?? Foto: Christophe ENA/AP ?? Den radikale vänsterled­aren Jean-luc Mélenchon har samlat de större vänsterpar­tierna bakom sig.
Foto: Christophe ENA/AP Den radikale vänsterled­aren Jean-luc Mélenchon har samlat de större vänsterpar­tierna bakom sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden