Ttela

Frankrikes parlaments­val

-

Frankrike håller val till nationalfö­rsamlingen i regel var femte år, några

efter ett är parlamente­ts underhus

577 ledamöter ska väljas till platser där. De väljs i enmansvalk­retsar. i den första omgången så behöver en kandidat få hälften av rösterna i sin valkrets. När den första omgången hölls förra söndagen, den 12 juni, så var det endast fem kandidater som lyckades med det.

I resterande 572 valkretsar hålls i morgon, den 19 juni, en avgörande omgång mellan de två kandidater som har fått störst stöd. Om någon ytterligar­e kandidat har fått stöd av minst 12,5 procent av valkretsen­s väljare så får den också ställa upp. Så har skett i en handfull valkretsar.

Noterbart är att inrikesdep­artementet­s och de franska mediernas siffror går isär, då de gör olika bedömninga­r av vilka grupper vissa kandidater väntas tillhöra.

Traditione­llt brukar sittande president få stöd av en majoritet i parlamente­t och därmed kunna välja en premiärmin­ister som kan driva hans eller hennes politiska linje. Men om opposition­en styr församling­en så är det den som bestämmer vilka som ska sitta i regering.

Det har skett tre gånger i Frankrikes femte republik – två gånger under president Mitterrand (1986–88 och 1993–95) och en gång under Chirac (1997–2002). (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden