Ttela

Dilan föddes utan underben – vill bli bäst i Sverige

Dilan Jacobsson, 14 år, tränar med och tävlar mot sina jämnåriga kompisar med målet att bli bäst i Sverige på badminton. Men det finns dock något som skiljer dem åt. På Dilans vänsterben sitter en protes.

-

Snart 15-årige Dilan Jacobsson är på plats i Innovatumh­allen några timmar innan dagens träning med Trollhätta­ns badmintonf­örening. Det är inget ovanligt, hallen är Dilans andra hem. Här tillbringa­r han många timmar varje vecka.

– Jag åker ofta buss hit direkt efter skolan, då är jag här en-två timmar före träningen börjar. Jag bara hänger och tar det lugnt, det är som mitt vardagsrum, berättar han.

Just i dag har han fått med sig pappa Andreas och lillasyste­r Belen till hallen. De delar intresset för badminton, och det är pappa Andreas förtjänst att Dilan spelar överhuvudt­aget.

– Det var pappa som tog med mig på badminton när jag var sju år. Jag blev tvingad i början, jag gillade det inte så mycket då, berättar han.

Pappa Andreas fyller i:

– Det var höstlov och jag lyckades lämna Dilans småsyskon hos deras mormor så vi fick en stund för oss själva, och då åkte vi och provade badminton. Det var en sport som funkade rätt bra till skillnad mot exempelvis fotboll. Så vi sa att vi skulle prova det ett tag.

– Och det blev ett långt tag, säger Dilan och ler.

Det tog dock några år innan Dilan verkligen kom att gilla badminton, men när han var runt tolv år gammal kom en vändpunkt.

– Jag började verkligen gilla badminton när de i min grupp fick ta klivet upp i en annan grupp. Alla mina vänner fick byta grupp men inte jag. Då kände jag att jag också ville vara med i den gruppen så jag

 ?? ?? Dilan Jacobsson föddes utan underben och har haft protes sedan han var tre år gammal. När Dilan var åtta år gammal började han med badminton – nu tillbringa­r han en stor del av sitt liv i Innovatumh­allen.
Dilan Jacobsson föddes utan underben och har haft protes sedan han var tre år gammal. När Dilan var åtta år gammal började han med badminton – nu tillbringa­r han en stor del av sitt liv i Innovatumh­allen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden