Ttela

Albin snart i alla divisioner

Gais mot Vänersborg­s IF i Ettan södra. Det var länge en utopi men blir realitet på Bravida Arena i eftermidda­g. – Gais låter stort, men det är inget som skrämmer. Det var rätt länge sedan de vann derbyn mot Blåvitt, säger VIF:S Albin Broberg.

- Ulf Thuresson ulf.thuresson@ttela.se

Albin Broberg har gått den långa vägen till en ordinarie plats i Vänersborg­s IF, och han är en av tre spelare som startat i samtliga tolv matcher i ettan den här säsongen.

Dit har han tagit sig via moderklubb­en Åsebro IF, Melleruds IF och Vänersborg­s FK, något som inneburit spel i alla divisioner från sexan till ettan.

Och faktum är att den säsong som nu är hans första i ettan kunde ha varit hans andra.

– Jag såg honom i VFK när jag kom till Vänersborg, och han var då deras bäste spelare. Jag ville haft honom till VIF redan till 2021, säger Andy Kilner, Vif-tränaren som i dagarna förlängde sitt kontrakt med tre nya år.

Men Broberg var värd att vänta på, och han har inte gjort Kilner besviken:

– Det finns inget negativt att säga om Albin. Han är smart, han är vår mest tekniske spelare, han jobbar hårt och levererar på hög nivå varje träning.

Dessutom allround, användbar nästan var helst Vif-tränaren väljer att placera honom.

Albin själv är däremot inte lika nöjd som sin tränare.

– Jag borde ha gjort fler mål, men man får inte lika många lägen i ettan. Det gäller att vara på tå när de dyker upp.

Tre fullträffa­r så här långt ger honom, tillsamman­s med Markus Johansson, en delad andraplats i den interna skytteliga­n efter Hugo Engström (5).

Att få Andy Kilner som tränare har för Albin inneburit två stora förändring­ar:

1) Ett nytt sätt att se på fotboll. – Som anfallare har jag tidigare kunnat vila lite emellanåt, nu börjar försvarssp­elet med oss på topp. Jag har betydligt mer löpmeter nu än tidigare under en match.

2) Ett nytt ledarskap.

– Andy har extrem koll på vad man kunde gjort bättre, det händer att jag får en video med speciella situatione­r. Han vet ju hur man gör mål och kommer med tips och trix.

Lördagens motståndar­e är klassiska Gais, klubben som blivit svenska mästare fyra gånger (1919, 1922, 1931 och 1954) och spelat 54 säsonger i allsvenska­n.

– Gais låter stort, men det är inget som skrämmer. Det var rätt länge sedan de vann derbyn mot Blåvitt.

Gais har dessutom fyra spelare avstängda mot VIF, kvartetten består av Jonas Lindberg, Niklas Andersen, Axel Henriksson och Rickard Emeka Friday.

FC Trollhätta­ns match i den 13:e omgången spelas också lördag eftermidda­g när BK Olympic från Malmö kommer till Edsborg.

FCT som är femma efter vinsten mot Oddevold i måndags, Olympic placeringe­n under.

Fotnot: Lagkompisa­rna som i likhet med Albin varit startspela­re i samtliga matcher i Ettan södra fram tills nu är målvakten Sebastian Ekholm och backen Nils Svensson.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTIAN FLODIN ?? Albin Broberg är inne på sin första säsong i både Vänersborg­s IF och Ettan södra. Tre mål har det blivit så här långt.
ARKIVBILD: CHRISTIAN FLODIN Albin Broberg är inne på sin första säsong i både Vänersborg­s IF och Ettan södra. Tre mål har det blivit så här långt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden