Ttela

Fakta: Louise och Sophie Hansson

- Göran Sundberg

Tillbaka på platsen för genombrott­et – då kliver systrarna Louise och Sophie Hansson in i en ny roll.

Som medaljkand­idater i ett VM.

– Det känns häftigt, men lite ovant. Jag är glad över att det är här i Budapest där man har bra minnen, säger Sophie Hansson.

Helsingbor­gssystrarn­a, Louise, 25, och Sophie, 23, tog sina första individuel­la mästerskap­smedaljer i långbana på EM i Budapest för drygt ett år sedan.

Sophie vann 100 meter bröstsim och Louise tog brons på 100 meter fjäril. Sophie firade, medan Louise deppade. Där och då var det ett misslyckan­de för henne att missa guldet.

Men efter att ha tagit hjälp av simlandsla­gets mentala tränare Göran Kenttä kom hon tillbaka ännu starkare.

De gjorde bra resultat i OS – Louise femma och Sophie sexa – innan jackpotten kom på kortbane-vm i december. Systrarna vann sanslösa tolv medaljer, Louise sju stycken (guld, silver och brons individuel­lt) och Sophie fem (silver och brons individuel­lt).

Efter att Sarah Sjöström länge varit ensam svensk i världstopp­en har hon plötsligt fått sällskap.

– Det är jättekul, vi båda har ju kämpat i många år. Att kunna göra det tillsamman­s och kunna dela glädjen är alltid lättare när det går bra för båda, säger Louise Hansson.

Sarah Sjöström kommer till VM senare då hon hennes grenar avgörs under andra delen av mästerskap­et.

För systrarna Hansson drar det i gång direkt med deras huvuddista­nser. Louise Hansson är först ut på 100 meter fjäril som avgörs lördag och söndag.

– Det är klart man känner lite press framför allt från mig själv. Jag känner att träningspe­rioden inför mästerskap­et är bland den bästa jag har gjort. Jag hoppas kunna lära av mig kortbanan och ta med mig i långbana.

– Samtidigt vet jag att vi är en fem-sex tjejer på ungefär samma tider, så det kommer att bli en väldigt tajt final. Men målet är medalj, säger Louise som är fyra på världsårsb­ästalistan.

Sophie Hanssons 100 meter bröstsim avgörs söndag och måndag.

Louise Hansson

Född: 24 november 1996. Främsta meriter: Vm-guld på 100 meter ryggsim, 4x50 meter medley och 4x100 medley, silver på 100 meter fjäril och 4x50 meter fritt samt brons på 50 meter ryggsim och 4x100 meter fritt i kortbana 2021, Vm-silver på 4x100 meter medley i långbana 2015, Em-guld på 4x100 meter fritt 2014, silver på 4x100 meter fritt 2012 och på 4x200 meter fritt 2014, brons på 4x100 meter fritt 2016 och på 100 meter fjäril 2021. Hon har sjätte bästa anmälnings­tiden.

– Det är bara kul att jag har kommit upp på den nivån att jag kan säga att jag här för att slåss om medaljer. Det har man velat uppnå länge. Sedan vet jag att det ska

Sophie Hansson

Född: 2 augusti 1988.

Främsta meriter: Vm-guld på 4x50 och 4x100 meter medley, silver på 100 meter bröstsim, brons på 50 meter bröstsim och 4x100 meter fritt 2021 i kortbana, Em-guld på 100 meter bröstsim i långbana 2021. mycket till för att gå hela vägen, men jag har chansen och det är väldigt häftigt, säger hon.

Ett lyckat VM kan få dem att ta över ”syskontron­en” från australisk­a systrarna Cate och Bronte Campbell, OS- och Vm-medaljörer, som valt att stå över VM i Budapest.

Louise och Sophie kommer från en simmarfami­lj där pappa LarsOlof varit tränare och lillebror Gustaf går i systrarnas fotspår och kombinerar studier och simning på college i USA.

Systrarna kommer i höst att återförena­s på Loughborou­gh University, 20 mil norr om London. Louise tar sin mastersexa­men i höst, men väljer att stanna för simningen över OS 2024 och Sophie – som tagit collegeexa­men i North Carolina i vår – kombinerar studier och simning där. Louise gick ut college 2020.

Det är sex år sedan de tränade tillsamman­s i Helsingbor­g.

Hur har ni hållit kontakten under de här åren?

– Mycket sms och facetime, det är inte så mycket vi setts ansikte mot ansikte, någon vecka på sommaren eller på tävling. Så tack och lov för facetime, säger Sophie.

Systrarnas nya roll – medaljkand­idater i VM

resa. Vi har båda bott utomlands länge så är man på väg till Sverige så hade det nog varit lägenhet eller hus. Ingen av oss är några shopaholic­s så där.

Vilket är det bästa syskonpare­t inom simningen?

Sophie svarar blixtsnabb­t: Det är vi!

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Systrarna Sophie och Louise Hansson, till höger, är svenska medaljhopp i VM efter deras individuel­la genombrott i fjol.
BILD: CHRISTINE OLSSON Systrarna Sophie och Louise Hansson, till höger, är svenska medaljhopp i VM efter deras individuel­la genombrott i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden