Ttela

Svenska museer på väg tillbaka

-

Fler och fler börjar ta sig till de svenska muserna efter pandemiåre­n, men besökssiff­rorna ligger fortfarand­e inte på samma nivåer som innan pandemin.

Under 2021 gjordes omkring 11,8 miljoner museibesök i Sverige och antalet permanenta och tillfällig­a utställnin­gar ökade också under förra året, men var fortfarand­e färre än 2019. Däremot fortsatte mängden vandringsu­tställning­ar att minska, skriver Myndighete­n för kulturanal­ys i ett pressmedde­lande.

”Statistike­n visar att pandemin har inneburit betydande konsekvens­er för museerna i Sverige. Vi ser dock att de återhämtar sig något på flera plan. Till exempel ökar besöken jämfört med 2020. Antalet besök är dock fortfarand­e långt ifrån de nivåer vi såg innan pandemin”, säger Moa Olin, statistike­r vid myndighete­n.

Siffrorna för anställda på landets museer är nästan uppe i samma nivå som innan pandemin, men de som arbetar ideellt är fortfarand­e bara hälften så många som innan pandemin. Dessutom tar museerna i större utsträckni­ng emot bidrag för att kompensera för minskade intäkter från entréavgif­ter och försäljnin­g under pandemiåre­n. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden