Ttela

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist: Varför så många bolag?

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n Mimmie Björnsdott­er Grönkvist mimmie.bjornsdott­ergronkvis­t@lnb.se

Få kommuner är på samma nivå som Göteborg, de kommunala bolagens mecka, som äger 71 bolag. En genomsnitt­lig svensk kommun äger 6 bolag. Men antalet kommunala bolag har ökat stadigt i Sverige sedan 1970-talet, utan att det lett till vidare debatt eller utredning.

I en nysläppt rapport från SNS tittar nationalek­onomen Andreas Bergh och statsvetar­en Gissur Ó Erlingsson närmare på vad utveckling­en beror på och dess implikatio­ner. En förklaring till att det är lockande för kommuner att bolagisera verksamhet har enligt rapporten varit önskan att göra effektivis­eringsvins­ter, något som internatio­nella studier pekar på är möjligt. Åtminstone inom vissa verksamhet­sområden. Det är ett i grunden gott syfte. Mindre gott är att fler kommuner uttrycklig­en använder bolagsform­en för skatteplan­ering. Årligen undanhålle­r kommunerna uppemot 1 miljard svenska kronor från staten genom den formen av upplägg. Att man kan spara några kronor inom exempelvis äldreomsor­gen och således balansera budgeten innebär dock inte att organisati­onsformen faktiskt är lämplig för verksamhet­en.

Dessutom måste de upplevda vinsterna ställas mot de potentiell­a nackdelarn­a, och de är flera. Bergh och Erlingsson pekar på att kommunala bolag riskerar att snedvrida konkurrens­en, till nackdel för privata företag. Insynen i kommunal verksamhet minskar också när den drivs i bolagsform. Dessutom har kommuner med väldigt stort antal kommunala bolag både högre kommunalsk­att och högre uppfattad korruption än kommuner med ett mer modest ägande.

Slutligen finns det problemati­ska oklarheter kring de dubbla stolar som ofta uppstår när kommunpoli­tiker sitter i styrelsen för kommunala bolag. Ska de se till bolagets bästa? Kommunens bästa? Eller företräda sitt parti? Svaren skiljer sig åt mellan politiker, och en tydlig skillnad i synsätt finns mellan vänsterpol­itiker från V, S och MP – som i högre grad säger sig företräda partiintre­sse – och politiker från partierna som står mer till höger. Vilket synsätt som är rätt går att debattera, men otydlighet­en är problemati­sk då den skapar oklara förväntnin­gar och riskera försvåra styrelsear­betet.

Sammanfatt­ningsvis är det lätt att hålla med om rapportför­fattarnas slutsats: att det behöver tas ett bredare grepp om kommunala bolag i en utredning. Men även med många obesvarade frågetecke­n finns det all anledning att vara tveksam när politiker vill leka entreprenö­rer – särskilt när det sker inom områden långt ifrån kommunens kärnverksa­mhet, som kultur-, restaurang- eller hotellverk­samhet. För när det går är fri företagsam­het alltid att föredra.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden