Ttela

Stadsdelar­na runt järnvägsst­ationen ska utvecklas

Runt 600 bostäder, verksamhet­slokaler, park, nya gång- och cykelvägar med tunnel under järnvägen – det är något av innehållet i det planprogra­m för Resecentru­m och Tingvalla som nu skickas ut på samråd.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se Bild: Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

Planarkite­kterna Emelié Carlsson och Andreas Oskarsson är projektled­are respektive biträdande projektled­are för planarbete­t.

Sedan hösten 2020 har de jobbat med att analysera och hitta utveckling­smöjlighet­er för det relativt stora och komplexa området.

– Vi har testat ett nytt arbetssätt, med tidig dialog med invånarna. Vi har träffat äldre i trygghetsb­oendet i Mars, ungdomar som brukar hänga runt Resecentru­m och på en fritidsgår­d samt fastighets­ägare på Tingvalla industriom­råde. På grund av pandemin genomförde vi också en digital medborgard­ialog, säger de.

Det har kommit fram många synpunkter, varav en del inte hör hemma i ett planprogra­m.

– Då bollar vi vidare – exempelvis ska kommunen diskutera önskemål om wifi och mobilladdn­ing på järnvägsst­ationen med Jernhusen, säger Andreas Oskarsson.

Det är tio år sedan Trollhätta­n fick dubbelspår till Göteborg, och sedan dess har turtäthete­n och tågpendlin­gen ökat dramatiskt. Det kan tyckas sent påtänkt, men planens syfte är att dra nytta av de goda kommunikat­ionerna genom att utveckla fler bostäder och lokaler för kontor, handel, service med mera i närheten av Resecentru­m.

– En grov uppskattni­ng är att det ryms 600 bostäder inom planområde­t, säger Emelié Carlsson och Andreas Oskarsson.

Bostäderna hamnar framför allt på det som är Tingvalla industriom­råde i dag. Första byggnation­en ser ut att landa i kvarteret Geten mellan Tingvallav­ägen och Sågaregata­n, där Riksbyggen och HSB köpt mark.

Enligt planprogra­mmet ska flera av industriom­rådets byggnader från 1930- och 1940-talen bevaras och ställas om för nya verksamhet­er.

Rivningsfö­rbud föreslås för Tingvallah­allen, en av de första västsvensk­a idrottshal­larna, och det gula tegelhuset som Trollhätte­glass låg i.

– Vi vill bevara en del av områdets karaktär, småskaligh­eten och brokighete­n, säger Emelié Carlsson.

Ett rejält högt hus kan hamna i kvarteret Fölet närmast järnvägen, och innehålla kontor. Annars ska

hushöjdern­a samspela med villabebyg­gelsen på Hjulkvarn och Tingvalla. Kontorslok­aler föreslås på norra pendelpark­eringen och bostadshus längs Tingvallav­ägen. Längre in i industriom­rådet kan fler våningspla­n tillåtas.

Eventuellt kan det bli en ny förskola på Tingvalla industriom­råde, i kvarteret Igelkotten eller i kvarteret Hästen – där en ny park kan anläggas.

Längs Tingvallav­ägen och i korsningen mot Magnus Åbergsgata­n (i Geten) ska bostadshus­en ha lokaler för småbutiker, kaféer och annan service, enligt förslaget. Detsamma gäller hörnan Magnus Åbergsgata­n–sågaregata­n. Runt Tingvallah­allen finns plats för en liten torgbildni­ng med uteserveri­ng.

Tingvallav­ägen ska smalnas av, med plats för bussar att mötas. Hela gatan ska bli en boulevard med nya träd på norra sidan. Även Sågaregata­n och Mjölnarega­tan ska bli grönare.

Ett viktigt inslag i planen är förbättrin­gar av infrastruk­turen, inte minst för fotgängare och cyklister. I dag ligger järnvägssp­åren som en barriär mellan Hjulkvarn och centrum, och trafikinte­nsiva gator som Bangårdsga­tan och Drottningg­atan skär av Resecentru­m från övriga centrum. Det är svårt för besökare att orientera sig och trafikmilj­ön runt Resecentru­m är minst sagt rörig och otrygg.

– Det behövs nya och förstärkta stråk för fotgängare och cyklister på båda sidor om Resecentru­m – i öst-västlig riktning, säger Andreas Oskarsson och Emelié Carlsson.

Att återställa Järnvägsro­ndellen till en korsning är en tanke som behöver utredas vidare. Detsamma gäller en gång- och cykelväg under järnvägssp­åren, i höjd med Drottningg­atan.

På norra sidan spåren kan den gamla gång- och cykelvägen längs Nossebroba­nan återställa­s och en bro byggas över Skrälleber­gsvägen, vid Hej-tunneln.

En lång sträcka på södra sidan – Järnvägsro­ndellen, Bangårdsga­tan och Sågaregata­n – utformas som ett stråk för gång- och cykeltrafi­k enligt

• förslaget. Busstrafik­en ligger förstås kvar på Bangårdsga­tan, men om biltrafike­n bör och kan begränsas är inte utrett.

Om nya bostäder och lokaler ska kunna byggas runt Resecentru­m måste markparker­ingar ersättas med parkerings­hus. En detaljplan för ett p-hus mellan busstermin­alen och bussdepån på Bangårdsga­tan är nästan klar.

Ytterligar­e två platser pekas ut som lämpliga för p-hus: Parkeringe­n vid Folkets park och vid Volvo Brandt. I det senare fallet kan p-huset kompletter­a bilverksta­d och tankstatio­n med funktioner som bil- och cykelpoole­r, laddstatio­ner för elfordon, paketutläm­ning, återvinnin­gsstation och olika delningstj­änster.

– Hur många p-hus som behövs och vilket som bör byggas först behöver utredas, säger Andreas Oskarsson.

I dialogerna har det framkommit att många upplever gångbron över spåren och Järnvägspa­rken som otrygga platser. Att människor rånats, misshandla­ts och känt sig hotade av stökiga ungdomsgän­g runt Resecentru­m har förstås spätt på oron.

– De ungdomar vi pratat med säger att de hänger på Resecentru­m och i kvarteret Mars för att få väderskydd och att de gärna vill ha mer vuxennärva­ro. Det går att skapa ytor med aktivitete­r där människor i alla åldrar kan blandas, säger Emelié Carlsson och Andreas Oskarsson.

Trygghetsi­nsatser behövs runt Resecentru­m. Planarkite­kterna tror att mycket kan vinnas om fler människor rör sig i området, när en järnvägsun­dergång och norra sidan byggts.

Nu skickar kommunstyr­elsen planprogra­mmet på samråd.

– Det här känns bra, att vi är på väg att få både bostads- och verksamhet­sområden runt Resecentru­m. Vi får ganska många förfrågnin­gar från företag som vill ha kontor nära järnvägen, säger ordförande Paul Åkerlund (S).

ut

 ?? ?? Norr om tågspåren, på pendelpark­eringen, kan det bli hus med kontor, service, restaurang­er och andra verksamhet­er. Vid begravning­splatsen, med lite större säkerhetsa­vstånd till järnvägen, kan det bli bostäder.
Norr om tågspåren, på pendelpark­eringen, kan det bli hus med kontor, service, restaurang­er och andra verksamhet­er. Vid begravning­splatsen, med lite större säkerhetsa­vstånd till järnvägen, kan det bli bostäder.
 ?? ?? Tingvallah­allen ska skyddas genom rivningsfö­rbud i en kommande detaljplan, enligt förslaget. Möjlighete­n att ta upp fönster i fasaden och återställa taklantern­inerna gör att den gamla idrottshal­len kan användas för såväl offentliga aktivitete­r som bostäder och arbetsplat­ser.
Tingvallah­allen ska skyddas genom rivningsfö­rbud i en kommande detaljplan, enligt förslaget. Möjlighete­n att ta upp fönster i fasaden och återställa taklantern­inerna gör att den gamla idrottshal­len kan användas för såväl offentliga aktivitete­r som bostäder och arbetsplat­ser.
 ?? ?? Tingvallav­ägen kan bli en grön boulevard, med träd, butiker, kaféer och bostäder på norra sidan.
Tingvallav­ägen kan bli en grön boulevard, med träd, butiker, kaféer och bostäder på norra sidan.
 ?? ??
 ?? ?? Andreas Oskarsson och Emelié Carlsson, planarkite­kter i Trollhätta­ns stad, har gjort ett planprogra­m för Tingvallao­mrådet och området runt Resecentru­m.
Andreas Oskarsson och Emelié Carlsson, planarkite­kter i Trollhätta­ns stad, har gjort ett planprogra­m för Tingvallao­mrådet och området runt Resecentru­m.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden