Ttela

Ugglan bröts av – sedan stals haren vid biblioteke­t

Den omtyckta skulpturen ”Olika leka bäst” fick inte stå i fred utanför nya Syltebibli­oteket. – Det är så ofantligt tråkigt – på flera sätt, säger kulturchef Karin Stammarnäs om att delar av skulpturen vandaliser­ats och stulits.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

I början av året placerades bronsskulp­turen ut vid det nya stadsdelsb­iblioteket. Den är skapad av Göteborgsk­onstnären Kent Karlsson, och föreställe­r en bulldogg, en hare och en uggla.

Skulpturen har blivit väldigt omtyckt, berättar Karin Stammarnäs, kulturchef i Trollhätta­ns stad. Därför är det extra tråkigt att konstverke­t förstörts, tycker hon.

– Det började med att en biblioteks­besökare hittade ugglan avbruten och kastad i ett buskage. Då tog vi in bulldoggen och ugglan, så att konstnären skulle kunna renovera skulpturen. Målet var att ställa tillbaka den.

Vid tillfället upptäcktes att haren satt löst. Karin Stammarnäs beställde demonterin­g och bortforsli­ng, för att sätta bronsharen i säkerhet.

– Men när företaget kom på måndagsmor­gonen var haren borta. Vi återfann bara en liten tass.

Kommunen har gjort två polisanmäl­ningar, en för vandaliser­ing och en för stöld. Fastighets­ägaren Kraftstade­n har kameraöver­vakning på platsen, och nu undersöks om avpixlade bilder kan lämnas över till polisen.

– Stöld och vandaliser­ing är brott som aldrig är okej. Det här är också en konstnärs verk – det som skett är en kränkning av konsten, och av vår gemensamma offentliga miljö.

Vid ett tidigare tillfälle upptäckte en biblioteka­rie att några tonårspojk­ar stod och sparkade på skulpturen och fick ”ryta i” för att de skulle sluta.

– Jag tror inte att de ungdomar som förstört skulpturen har något emot konstverke­t i sig; det finns säkert andra skäl till att de vill förstöra saker. Jag skulle vilja ha en dialog med unga i Sylte om värdet av konst och kultur. Vi ska fundera på om vi kan göra något tillsamman­s med högstadies­kolan, säger Karin Stammarnäs.

Nu ska konstnären gjuta en ny

"Det som skett är en kränkning av konsten Karin Stammarnäs kulturchef Trollhätta­ns stad

hare och montera samman skulpturgr­uppen igen.

– När det är klart flyttar vi in skulpturen i biblioteke­t.

Förhoppnin­gsvis sker det under tidig höst. Då ska konsten i Syltebibli­oteket invigas, såväl skulpturen som de verk av Camilla Engman och Felicia Björklund som nu installera­ts.

Uppmärksam­ma Trollhätte­flanörer kanske undrar var skulpturen i vattnet vid Kyrkbron tagit vägen, Door and canal av Hiroshi Koyama.

– Den har flyttats ner till skulpturpa­rken i Gamle Dal. Vi ska beställa ett nytt verk till Kyrkobron, säger Karin Stammarnäs.

 ?? BILD: ANDREAS OLSSON ?? I februari kom Kent Karlssons verk ”Olika leka bäst” på plats utanför Syltebibli­oteket. Nu är den bortplocka­d, efter skadegörel­se och stöld.
BILD: ANDREAS OLSSON I februari kom Kent Karlssons verk ”Olika leka bäst” på plats utanför Syltebibli­oteket. Nu är den bortplocka­d, efter skadegörel­se och stöld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden