Ttela

”Får jag en fisk har pappa lovat mig en stor slush”

Perfekt väder och en och annan abborre på kroken – det blev en lyckad dag för barn och vuxna när sportfiske­föreningen ordnade streetfisk­e.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

TTELA gjorde ett nedslag i början av arrangeman­get, som sträckte sig från förmiddag till eftermidda­g. Då var ett 40-tal barn, ungdomar och föräldrar på plats.

Ett av barnen var Felicia Bohlin, som gillar att fiska. Pappa Samuel Ericsson berättar att familjen ofta går ner till gästhamnen på Spikön med spöna.

– Där finns det mört, och ibland abborre, berättar Felicia.

Det roligaste med fisket är att få napp.

– Det är spännande att se vad som kommer upp. Ibland känns det som en jättestor fisk, men då är det en liten, stark fisk. Om vi får lagom stora abborrar brukar vi ta hem dem och äta dem. Det är jättegott med abborre, säger Felicia Bohlin.

TTELA stötte inte på någon som fångat fisk, men det ryktades om att några lyckliga personer dragit upp abborre.

– Jodå, det finns fisk i kanalen, säger Stefan Olsson, styrelsele­damot och ansvarig för laxfisket i Sportfiska­rna Trollhätta­n–vänersborg.

Under streetfisk­et lockade föreningen med ett halvårs extra medlemskap för dem som gick med och betalade årsavgifte­n.

– Streetfisk­e betyder helt enkelt fiske i stadsnära miljö. Idag öppnar vi vattnet för allmänhete­n, och även om vi främst vänder oss till barn och ungdomar så är alla välkomna.

Sportfiska­rna Trollhätta­n– Vänersborg arrenderar vattnet, från Vargön till Oscarsbron, och normalt krävs det medlemskap eller fiskekort för att fiska i kanalen. Detsamma gäller laxfiske nedanför fallen, fiske i Liperedssj­öarna vid Sjuntorp samt Nossan.

– Vi har bevakning i de här vattnen. Vi kollar att folk har fiskekort och rätt utrustning. Exempelvis behövs flytväst på laxfiskest­räckan – det är ett krav från Vattenfall, berättar Birger Andre Ruud, vice ordförande och bevaknings­ansvarig i sportfiske­föreningen.

Ett bra och trevligt bemötande kommer bevakarna långt med, menar han.

– Då är chansen större att folk följer reglerna nästa gång.

Sportfiske­föreningen lägger också tid på att vårda fiskevattn­en.

– Det kan handla om att röja vass och ta bort vandringsh­inder. Det blir också en del städning, för att hålla snyggt runt vattnen, säger Stefan Olsson.

Tanken är att streetfisk­et ska bli ett återkomman­de arrangeman­g.

– Vi har ett samarbete med Trollhätta­ns stad, som köpt in fiskespön och fiskedrag som precis som flytvästar ska gå att låna genom Fritidsban­ken. Nästa år hoppas vi att fler vill medverka med informatio­nstält på Kanaltorge­t, exempelvis länsstyrel­sen, kommunen och Sjöräddnin­gen, säger Birger Andre Ruud och Stefan Olsson.

 ?? BILD: YVONNE OLSSON ?? Alfred Eldh, Olof Eldh och Abbe Wikström tar en välförtjän­t bull- och saftpaus i fiskandet. ”Vi har inte fått napp, men vi hörde att någon fått abborrar. Vi brukar låna båt och fiska ute på kanalen”, berättar Alfred Eldh. Hela gänget hanterar sina kastspön med den äran.
BILD: YVONNE OLSSON Alfred Eldh, Olof Eldh och Abbe Wikström tar en välförtjän­t bull- och saftpaus i fiskandet. ”Vi har inte fått napp, men vi hörde att någon fått abborrar. Vi brukar låna båt och fiska ute på kanalen”, berättar Alfred Eldh. Hela gänget hanterar sina kastspön med den äran.
 ?? ?? Ebba Nylén, Sjuntorp, och pappa Martin Dahlin, Trollhätta­n, har nyss börjat fiska och inte fått något napp ännu. ”Jag brukar fiska hos mormor och morfar, i en sjö i Dalsland. Där har min bror fått tre gäddor”, berättar Ebba.
Ebba Nylén, Sjuntorp, och pappa Martin Dahlin, Trollhätta­n, har nyss börjat fiska och inte fått något napp ännu. ”Jag brukar fiska hos mormor och morfar, i en sjö i Dalsland. Där har min bror fått tre gäddor”, berättar Ebba.
 ?? ?? Sportfiska­rna Trollhätta­n–vänersborg har runt 600 medlemmar, men vill gärna bli fler.
Sportfiska­rna Trollhätta­n–vänersborg har runt 600 medlemmar, men vill gärna bli fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden