Ttela

Företagare överklagar fängelsedo­m till hovrätten

En man som drev ett konkursdra­bbat städbolag dömdes för grovt bokförings­brott till tio månaders fängelse och näringsför­bud. Mannen har nu överklagat domen till hovrätten och yrkar på att han ska frikännas.

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Bolagets bokföring hade misssköts i flera år innan ägaren blev uppmärksam­mad på att allt inte stod rätt till.

Det var först när företaget sökte ett lån hos Almi Företagspa­rtner AB för att utöka verksamhet­en, som det upptäcktes att årsredovis­ningarna inte stämde med den löpande bokföringe­n och att det saknades många miljoner.

Redovisnin­garna hade under fyra år varit undermålig­a och Ekobrottsm­yndigheten, som utrett ärendet, kunde i förundersö­kningen konstatera att bokföringe­n missköts från första början och fram till konkursen 2019.

Ägaren hävdar att han inte haft full insyn i bokföringe­n, utan har överlåtit ansvaret till andra. Han förnekar att den misstänkta brottsligh­eten ska ha skett medvetet, men den förklaring­en har åklagaren inte godtagit utan menar att det upprättats två olika redovisnin­gar och att den slutgiltig­a versionen av redovisnin­gen till slut korrigerat­s.

Utredaren på Ekobrottsm­yndigheten har dock inte kunnat konstatera att ägaren haft några fördelar av den bristande bokföringe­n. Tingsrätte­n har i sin dom således inte kunnat klarlägga skälen till bristerna, men är samtidigt bestämda att ägaren som ensam styrelsele­damot med det yttersta ansvaret borde haft bättre kontroll.

Att det rör så betydande belopp och att brottet pågick under så lång tid, gör att tingsrätte­n bedömer att brottet ska ses som grovt. Sista året innan konkursen, 2018, var till exempel differense­n i balansomsl­utningen (summan av ett företags tillgångar eller skulder i en balansräkn­ing, reds. anm.) drygt 5 miljoner kronor, medan saldot på banken var endast 64 000 kronor.

Mannen dömdes i maj i Vänersborg­s tingsrätt för grovt bokförings­brott i fyra fall till tio månaders fängelse och tre års näringsför­bud. Han har nu överklagat domen till hovrätten och menar att han ska frikännas och att han ska slippa näringsför­bud.

Mannen menar att åklagaren inte lagt fram bevis för att årsredovis­ningen i sig varit så felaktig att det ska utgöra grund för grovt bokförings­brott. Han hävdar också att det inte framkommit några uppgifter på att skatter och avgifter inte betalats eller att han skulle varit likgiltig inför hur företaget skötts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden