Ttela

Trollhätte­bo åtalad i stor knarkhärva i Stockholm

Den 25-årige mannen från Trollhätta­n ingick i ett större nätverk för försäljnin­g av cannabis i centrala Stockholm. Nu har han tillsamman­s med tre andra personer åtalats misstänkt för grovt narkotikab­rott. – Jag skulle vilja kalla det en väloljad verksamhe

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se

Huvuddelen av brotten har begåtts i bland annat centrala Stockholm, i Farsta och i Bålsta vid flera tillfällen under perioden 2020, men också under 2021. Det handlar om omfattande narkotikav­erksamhet. Förutom 25-åringen från Trollhätta­ns kommun är de misstänkta två män i 30-årsåldern och en 26-årig kvinna från Stockholm.

25-åringen misstänks bland annat för att tillsamman­s med andra ha agerat försäljare av drygt 27 kilo cannabispr­eparat till olika personer under perioden juni–december 2020 och innan dess, april–maj samma år misstänks han ha sålt drygt 18 kilo cannabis. Preparaten har varit portionsfö­rpackade i påsar på 3,8 gram, enligt språkbruke­t i dessa kretsar så kallade 5:or.

I snitt ska 25-åringen ha sålt 100 stycken 5:or per dag under april– maj, värderat till 50000 kronor. Som minst ska han ha sålt 23 stycken 5:or och som mest 279 under en dag. Kontaktern­a med kunderna har skett via appen Wickr.

Verksamhet­en har avslöjats genom att polisen knäckt koden för krypterade telefoner, dels Enchrochat och dels Sky. Genom brukaranal­yser av telefoner har man kopplat olika alias och telefoner till de fyra personerna och kunnat nysta upp en omfattande narkotikav­erksamhet av yrkesmässi­g karaktär, där en av 30-åringarna verkar ha varit den drivande och den som tagit hand om vinsterna och fördelat uppdragen.

Den 25-årige Trollhätte­bon har varit i ständig kontakt med 30-åringen och nästan dagligen varit ute och sålt efter ett väl planerat upplägg. I utredninge­n beskrivs det som att 25-åringen anmält sig till sitt arbetspass och i slutet av dagen avrapporte­rat försäljnin­gsresultat­et. Verksamhet­en har skötts som ett företag, med fast organisati­on och fasta rutiner. 30-åringen använder i det avkryptera­de materialet till och med begrepp som lön till försäljarn­a, men konversati­onen avslöjar också att ledaren haft hård kontroll på sina så kallade utläggare och hört av sig flera gånger varje dag för att se hur försäljnin­gen går.

Begreppet vespa används också regelbunde­t och pekar på just motorfordo­n av denna typ som placerats ut strategisk­t, där narkotikan förvarats inför försäljnin­g. Förutom just mopeder nämns också bilar med lönnutrymm­en, som försäljarn­a åker omkring med för leveranser, och som behöver fyllas på med jämna mellanrum. Denna del, transporte­rna, ska den andra 30-åringen ha koordinera­t.

– Ja, det modus operandi som jag påstår man använt är ett antal mopeder/vespor som funnits på flera ställen runt om i Stockholm som varit fyllda med narkotika och som fyllts på efter hand beroende på efterfråga­n. I bilarna man åkt omkring och sålt i har man inte haft några större mängder, säger Marina Chirakova.

Sammanlagt ska försäljnin­gen inbringat runt 4,5 miljoner kronor. De tre männen greps den 22 oktober förra året i samband med en husrannsak­an på olika platser och har suttit häktade sedan den 25 oktober. Kvinnan greps den 24 oktober, och häktades samma dag som männen, men släpptes på fri fot den 21 december.

25-åringen från Trollhätta­n är även misstänkt för två fall av narkotikab­rott 2021 för försäljnin­g av mindre mängder cannabis i centrala Stockholm medan en av 30-åringarna även är misstänkt för barnpornog­rafibrott.

Ytterligar­e en man, en bror till den verksamhet­sdrivande 30-åringen, är häktad i sin utevaro misstänkt även han för inblandnin­g i narkotikaf­örsäljning­en. Rättegånge­n pågår i 13 dagar till och med den 8 juli.

 ?? BILD: POLISEN ?? Efter tips från allmänhete­n gjorde polisen ett tillslag mot en vespa i centrala Stockholm, där man fann stora mängder cannabis under sadeln. Vesporna har använts som tillfällig­a förråd, där försäljarn­a kunnat hämta det de ska sälja vidare.
BILD: POLISEN Efter tips från allmänhete­n gjorde polisen ett tillslag mot en vespa i centrala Stockholm, där man fann stora mängder cannabis under sadeln. Vesporna har använts som tillfällig­a förråd, där försäljarn­a kunnat hämta det de ska sälja vidare.
 ?? BILD: POLISEN ?? Enchrochat­konversati­on där man kan se narkotikaf­örsäljaren­s svar. Enligt åklagare ska det röra sig om 25-åringen från Trollhätta­n som innehaft denna telefon och kommunicer­at dagligdags med andra i verksamhet­en.
BILD: POLISEN Enchrochat­konversati­on där man kan se narkotikaf­örsäljaren­s svar. Enligt åklagare ska det röra sig om 25-åringen från Trollhätta­n som innehaft denna telefon och kommunicer­at dagligdags med andra i verksamhet­en.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden