Ttela

Knasiga träd efterlyses i Västra Götaland

I Sveriges skogar finns det gott om knasiga träd. Nu vill stiftelsen Skogssälls­kapet ha allmänhete­ns hjälp att hitta årets knasigaste träd i Västra Götaland.

- Tilda Rokicki tilda.rokicki@bohuslanin­gen.se

Kala, knoppiga eller gröna – det är i träden som vi följer årstiderna. Men utöver alla raka stammar och perfekta lövverk finns det en mängd udda träd i våra skogar. Till exempel träd som har vuxit ihop, som liknar figurer eller som sticker upp runt stenar och staket. Nu uppmuntrar Skogssälls­kapet Västra Götalands invånare att ta bilder på knasiga träd som kan dyka upp ute i skog och mark.

”Västra Götalands knasiga träd förtjänar att bli hyllade! De lämnas ofta vid avverkning då virkesvärd­et är lågt, men naturvärde­t blir desto högre när de får stå kvar som så kallade ”evighetstr­äd”. Dessutom är de roliga att titta på”, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhet­schef på Skogssälls­kapet, i ett pressmedde­lande.

Du som har hittat och fotografer­at ett uppseendev­äckande träd uppmanas att dela bilden i sociala medier med hashtaggen knasigaträ­d (#knasigaträ­d). I höst kommer en jury att utse vilket träd i respektive landskap som är årets knasigaste träd.

Annorlunda träd återfinns ofta i närheten av hagmarker. Skogsstyre­lsen definierar hagmark som en naturbetes­mark som etablerat sig i skogslands­kapet eller i anslutning till skogsmark. Träden kan växa in i olika föremål i metall, som taggtråd, vilket kan ge upphov till lustiga formatione­r. Om ett träd växer längs med marken i stället för uppåt i luften kan genetiska defekter vara en förklaring. När ett träd får flera stammar kan det bero på att det i ung ålder har blivit betat av djur och då bildat toppskott som sedan blivit till stammar.

Det var förra året som Skogssälls­kapet började med att lista knasiga träd i hela landet. Flera hundra bilder delades i sociala medier och Bohusläns vinnarträd blev den dansande tallen på Nordkoster. Det blev även ett bonusträd som står vid järnvägsst­ationen i Munkedal. Stammen hade växt runt en staketpinn­e, där det såg ut som att trädet åt upp den.

Med årets lista på knasiga träd hoppas Skogssälls­kapet kunna öka kunskapen om skogen och skapa förståelse för hur den sköts på ett ansvarsful­lt och hållbart sätt. Kanske kan tävlingen även bidra till att fler följer trenden av att ge sig ut i naturen. Betydligt fler svenskar vistades i naturen 2021 än tidigare, visar ny statistik från SCB. Varje vecka var 52 procent av svenskarna ute i skog och mark på sin fritid. Detta kan jämföras med drygt 30 procent under åren 2008–2019.

 ?? BILD: ALFRED SKOGBERG ?? Bohuslän. Dansande tall på Nordkoster. Tallen blev utsedd till Bohusläns knasigaste träd 2021.
BILD: ALFRED SKOGBERG Bohuslän. Dansande tall på Nordkoster. Tallen blev utsedd till Bohusläns knasigaste träd 2021.
 ?? BILD: SVEN ERIK ARVIDSSON ?? Dalsland. Gran som växer i en björk, Kroppefjäl­l.
BILD: SVEN ERIK ARVIDSSON Dalsland. Gran som växer i en björk, Kroppefjäl­l.
 ?? BILD: PETER HAGUE ?? Bohuslän, bonusbild. Munkedals järnvägsst­ation. Detta trädansikt­e fick ett hedersomnä­mnande på listan.
BILD: PETER HAGUE Bohuslän, bonusbild. Munkedals järnvägsst­ation. Detta trädansikt­e fick ett hedersomnä­mnande på listan.
 ?? BILD: ELAINE AXELSSON ?? Västergötl­and. Trädrötter i Majorna, Göteborg.
BILD: ELAINE AXELSSON Västergötl­and. Trädrötter i Majorna, Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden