Ttela

Semester från kriget i Ukraina – en omöjlighet

Kan man ta semester från kriget? Den ukrainska multikonst­nären Kinder Album har gjort ett försök på Österlen, men kriget har funnits med henne varje minut även här. I sommar har Rikstolvan i skånska Järrestad fullt fokus på Ukraina.

-

Fyra av Ukrainas just nu mest uppmärksam­made konstnärer ställer ut: Zhanna Kadyrova, Vlada Ralko, Nikita Kadan och Kinder Album.

För Kinder Album har kriget förändrat allt. Om du vet att din lägenhet vilken dag som helst kan förstöras i ett raketanfal­l så arbetar du under tidspress, förklarar den 39-åriga konstnären från Lviv i västra Ukraina. Nu omsätts idéerna i expressfar­t och hon har börjat arbeta reaktivt.

– Något händer och redan efter några dagar eller någon vecka gör jag ett konstverk om det. Jag har inte tid, det är därför jag gör snabbkonst.

Veckorna i Skåne, som går mot sitt slut när TT träffar henne, blev en helande upplevelse som hon liknar vid en retreat. Hon kom hit från krigets Ukraina med nerverna på helspänn. De första bilderna av skånska landskap som hon hade målat rev hon i förtvivlan sönder efteråt.

– Det är inte för att jag önskar den här platsen något ont. Det är min trasiga optik, det är mitt trauma.

Hon tar djupa andetag och försöker hålla ihop, men gråten bryter igenom.

– Det gör ont, jag kan inte vara lycklig.

De vita stränderna, de vidsträckt­a fälten och Ales stenar – hon har undersökt det skånska landskapet, men kriget har hela tiden funnits där som en mardröm.

I verket ”Vacation from war” leker barnen på stranden medan svarta krigsmoln tornar upp sig alldeles intill – och mamman ligger i solstolen uppslukad av sin mobil. Kinder Album har målat det under Sverigevis­telsen, men låter det vara osagt om mamman och barnen är svenskar eller ukrainare.

– Det handlar om att kriget är nära dig.

Visst, det är fred i Sverige just nu och det är därför hon tackade ja till att komma hit några veckor för att hämta andan, men det finns ingen helt säker plats i världen, understryk­er hon.

– Det började i Ukraina, men det kan komma till varje land. Det är bara en fråga om hur framgångsr­ik Putin är i Ukraina. Om han lyckas, så kommer han att gå vidare.

Också i andra verk glider idyllen över i krig och ångest. Människor vandrar bland blommor under en stor regnbåge, men de bär gasmask.

” Du kan inte känna allt det här vackra till hundra procent, för kriget finns där hela tiden.

– Luften är inte klar och transparen­t, den är full av ångestkäns­lor. Du kan inte känna allt det här vackra till hundra procent, för kriget finns där hela tiden.

Att Kinder Album arbetar under pseudonym och inte vill ha sitt ansikte med på bild beror på den hätskhet och det hat som hennes konst ibland väcker. Hon har jobbat med teckning, måleri, skulptur, fotografi, installati­oner, videokonst

 ?? BILDER: JOHAN NILSSON ?? Bea Tigerhielm och Staffan Julén, som driver Rikstolvan, inför utställnin­gen ”Ukraina” i Järrestad.
BILDER: JOHAN NILSSON Bea Tigerhielm och Staffan Julén, som driver Rikstolvan, inför utställnin­gen ”Ukraina” i Järrestad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden