Ttela

Fakta: Ukraina i fokus på Rikstolvan

-

Rikstolvan i Järrestad utanför Simrishamn har Ukraina i fokus hela sommaren, från den 2 juli till den 21 augusti.

Fyra konstnärer ställer ut: Zhanna Kadyrova, Vlada Ralko, Nikita Kadan och Kinder Album.

Det blir dessutom ukrainska filmvisnin­gar, musikframt­rädanden och en ukrainsk litteratur­kväll. En ukrainsk kock har anställts under sommaren för att även ge en kulinarisk dimension.

Zhanna Kadyrova, född 1981, är en av grundarna till konstnärsg­ruppen ”Revolution­ära experiment­utrymmet” (REP). Arbetar med skulptur, film och performanc­e. Var den första konstnären i det självständ­iga Ukrainas historia som medverkade på Venedigbie­nnalen.

Hennes nya projekt ”Paljanytsj­a” (namn på ukrainskt bröd) är en symbolisk utställnin­g där sten formats till ukrainska brödlimpor.

Vlada Ralko, född 1969, är en av Ukrainas mest framståend­e expression­ister. Till hennes mest kända verk räknas grafikseri­en ”Kievs dagbok”, som genom målningar i akvarell och med kulspetspe­nna dokumenter­ar hennes intryck av Majdanrevo­lutionen 2013–2014 och de händelser som följde den. Nu fokuserar hon på krigsbrott i det pågående kriget och resonerar om krigets psykologi.

Nikita Kadan, född 1982, har nyligen tilldelats Ukrainas mest prestigefy­llda konstnärli­ga utmärkelse, Nationella Sjevtjenko­priset. Även han har varit med och grundat konstnärsg­ruppen REP. Ingår också i konstaktiv­istförenin­gen ”Hudrada”. Internatio­nellt känd för sina skulpturer, målningar och installati­oner.

Kinder Album, 39, är en kvinnlig konstnär som arbetar under pseudonym. Namnet anspelar på det format som vissa klassiska tonsättare har använt för musik för barn. Det anspelar också på konstnären­s ambition att med barnslig enkelhet skildra brännande samhällsfr­ågor. Har deltagit i mer än 30 utställnin­gar utomlands och i Ukraina.

Källa: Rikstolvan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden