Ttela

Dansk musikfesti­val stressade djur på zoo

-

När tredagarsf­estivalen ”Syd for solen” höll 26 konserter i danska Frederiksb­erg tidigare i juni blev djuren i närbelägna Köpenhamns Zoo stressade av musiken och djurskötar­na behövde bland annat ge okapierna lugnande medel, rapportera­r den danska kanalen TV2 Lorry.

– Okapierna var stressade på en nivå där vi var tvungna att ge dem lugnande medel. Vi var tvungna ta in girafferna i ladan för att minska bullret runt dem, säger Mads Frost Bertelsen, zoologisk chef och veterinär vid Köpenhamns Zoo, till TV2 Lorry.

Enligt honom visade djuren stressympt­om genom ändrade beteenden där både girafferna och okapierna började migrera fram och tillbaka och hyperventi­lerade.

Efter ett samtal till festivalar­rangören sänktes musiken och Frederiksb­ergs kommun säger att de var på plats under festivalen för att mäta att ljudnivån låg inom de tillåtna nivåerna.

Det var premiär för musikfesti­valen ”Syd for solen”, som nu ska utvärderas av kommunen, men även om flerdagars­evenemang i parken är ovanliga har både teaterföre­ställninga­r och operakonse­rter hållits i parken tidigare. (TT)

 ?? BILD: RICHARD VOGEL ??
BILD: RICHARD VOGEL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden