Ttela

Mordutredn­ing läggs ner – misstänkt avliden

Utredninge­n om mordet på Helena Andersson i Mariestad 1992 läggs ner igen. – Förundersö­kningen har haft en person som misstänkt, och i och med att han avlidit så har jag lagt ner den, säger vice chefsåklag­are Jenny Karlsson.

-

Helena Andersson var 22 år när hon försvann i samband med en utekväll i Mariestad juni 1992.

Dagen därpå hittades hen

ines sandaler och två ringar nära hennes föräldrahe­m. Men där slutar spåren och hennes kropp har aldrig hittats.

Polisen misstänker att hon blivit mördad och har haft flera misstänkta under årens lopp, men fallet har aldrig lett till åtal.

Sommaren 2020 tog polisens kalla fall-grupp över utredninge­n och i augusti förra året meddelade polisen överraskan­de att en ny misstänkt identifier­ats och gripits.

Mannen, som var i 30-årsåldern 1992, begärdes häktad för mord, men släpptes på fri fot av tingsrätte­n. Misstankar­na har kvarstått, men eftersom den misstänkte nyligen avlidit läggs utredninge­n nu ner.

– Det återstår att se om det skulle komma fram något nytt som gör att man får anledning att starta en ny förundersö­kning. Men som läget ser ut nu finns det inte längre anledning att bedriva förundersö­kning, säger Jenny Karlsson.

Men ärendet är svårutrett, tillägger hon, så chanserna är inte stora. Inte minst för att det gått 30 år.

– Kalla fall-gruppen som har utrett det nu senaste omgången har försökt att vända på alla stenar man hittat, så det är tråkigt att man inte kommer längre i nuläget, säger Jenny Karlsson.

I samband med gripandet framkom att mannen vid tiden för det misstänkta mordet bodde i Mariestad. P4 Skaraborg har rapportera­t att han funnits med i utredninge­n tidigare, men inte som misstänkt. (TT)

 ?? Foto: ?? Polisen letar efter Helena Andersson i oktober 2004, tolv år efter hennes försvinnan­de. Björn Larsson Rosvall/tt/ Arkiv
Foto: Polisen letar efter Helena Andersson i oktober 2004, tolv år efter hennes försvinnan­de. Björn Larsson Rosvall/tt/ Arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden