Ttela

Svenska grannar störigare än någonsin

Under 2021ökade samtill störningsj­ouren rejält, enligt en ny kartläggni­ng. Fester ochhög musik irriterar mest. Pandemin och fler hemarbetar­e kan vara en del av förklaring­en.

-

talen

Antalet anmälninga­r till störningsj­ouren har ökat sedan 2013 och under 2021 slogs ett nytt rekord. Det visar en kartläggni­ng som gjorts av Sveriges Bostadsrät­tscentrum (SBC) och Svenska störningsj­ouren som har stora delar av sin verksamhet i Stockholms­området.

– Den vanligaste störningen är fortfarand­e fester och hög musik men vi anar en ökad hotbild mot ledamöter i bostadsrät­tsförening­ar, säger Therese af Jochnick, affärsområ­deschef på SBC till Dagens Nyheter.

Fler anmäler även hundar som skäller eller upplevs som hotfulla.

I Göteborg har anmälninga­rna till störningsj­ouren ökat med 50 procent under det föregående året. Dessa anmälninga­r rör sig främst om ”klamp- och dunsstörni­ngar” eller ”spring i lägenheten”.

Therese af Jochnick tror att pandemin och det ökade hemarbetet har bidragit till ökningen. Det är en analys som även Lars Lansinger, verksamhet­schef på Störningsj­ouren i Göteborg, gör.

– Är man inte van att höra sina grannar i flera timmar upplevs det lätt som väldigt störande, säger han till DN.

Han betonar samtidigt att fler fastighete­r är anslutna till en störningsj­our i dag. (TT)

 ?? Foto: ?? Under pandemin var det fler än någonsin som ringde till störningsj­ouren.
Fredrik Sandberg/tt/arkiv
Foto: Under pandemin var det fler än någonsin som ringde till störningsj­ouren. Fredrik Sandberg/tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden