Ttela

Skidikonen var på plats i Trollhätta­n – och tränar som van der Poel

- Adam Andersson adam.andersson@ttela.se

Han har Os-guld och tre Vm-medaljer på sin meritlista, men det är nu som 49-årige Anders Aukland tränar hårdare än någonsin – direkt inspirerad av Nils van der Poel.

Under veckan har han dessutom besökt Trollhätta­ns SOK för att hjälpa klubbens åkare framåt.

– Han säger att träna som Nils är det vidrigaste han har gjort, säger TSOK:S Fredrik Liljesäter.

Det börjar närma sig 20 år sedan som Anders Aukland hade sina mest framgångsr­ika dagar som skidåkare, men än är karriären trots allt inte över. 49-åringen, som utöver mästerskap­sframgånga­rna även vunnit

Vasaloppet och åkt Allianslop­pet i Trollhätta­n flera gånger, siktar mot ytterligar­e en säsong på långloppst­ouren – och han förbereder sig likt en viss skridskoåk­are från Trollhätta­n.

Aukland är en av de många som tagit del av Nils van der Poels träningsup­plägg och motiverade­s så pass att han valt att försöka ta efter världens snabbaste långdistan­såkare i skridskor. Det berättar han inte minst i en intervju med NRK.

– Jag blev inspirerad av det han tänkte om träning. Jag blev egentligen imponerad över hur mycket han faktiskt tränade, jag trodde nästan inte på det förrän han berättade om det. Jag har bestämt mig för att göra ett litet försök att, inte kopiera, men anpassa det till mitt liv och träna mer än jag någon gång har gjort, säger Aukland.

Men alla som följt Nils van der Poel och tagit del av vad han gjort för att nå sina framgångar vet att det handlar om extrema träningsmä­ngder. Det är inte utan att det finns en viss oro hos Anders Auklands familj när han nu tagit sig an sitt nya väldigt tuffa upplägg. Sambon Gina Korneliuss­en uttrycker en viss oro för hans hjärta.

– Det han håller på med är ju extremt, men Anders känner sin egen kropp bäst så jag får lita på honom, säger hon till NRK.

Aukland själv är inte orolig, men förstår att det blir en del reaktioner över den träningsmä­ngd han nu tagit sig an i 49 års ålder.

– Många säger nog att det här är galenskap… och jag är benägen att hålla med. Men det är kul, säger Anders Aukland.

Under den gångna veckan har Anders Aukland dessutom varit i Trollhätta­n. Han besökte då Trollhätta­ns SOK där han dels visade upp sitt egna nya rullskidmä­rke, men också delade med sig av tips och erfarenhet­er till klubbens åkare.

Något som blev väldigt lyckat. – Vi har ju mycket rullskidor i staden med Trollhätta­n Action Week som bas, så Anders har ju varit här flera gånger och trivs bra. Därför så har han haft intresse av att komma och hålla i sådana här saker. Vi som klubb tycker det är kul att ta hit prominenta gäster och han är så erfaren och duktig så vi fick ut väldigt mycket av det, säger TSOK:S Fredrik Liljesäter.

Det var drygt 40 åkare från klubben på plats med allt från elitåkare till ungdomar och nybörjare.

– Det blev väldigt gemytligt och Anders är ju en väldigt trevlig person. Han delade med sig av en del tekniska grejer, men också väldigt mycket träningsti­ps, säger Liljesäter.

Då kom såklart också det nya upplägget signerat Nils van der Poel på tal.

– Han säger att träna som Nils är det vidrigaste han har gjort. Han försöker köra fem dagar i veckan och ha ledigt på helgerna för annars går det inte, säger Fredrik Liljesäter.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Drygt 40 åkare från TSOK var på plats.
BILD: PRIVAT Drygt 40 åkare från TSOK var på plats.
 ?? BILD: TT ?? Nils van der Poels träningsup­plägg har nu blivit upplägget för 49-årige skidåkaren Anders Aukland.
BILD: TT Nils van der Poels träningsup­plägg har nu blivit upplägget för 49-årige skidåkaren Anders Aukland.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Det blev en fin dag när TSOK hade en tidigare Os-guldmedalj­ör på besök.
BILD: PRIVAT Det blev en fin dag när TSOK hade en tidigare Os-guldmedalj­ör på besök.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Under veckan har Anders Aukland besökt Trollhätta­ns SOK för att dela med sig av sina erfarenhet­er.
BILD: PRIVAT Under veckan har Anders Aukland besökt Trollhätta­ns SOK för att dela med sig av sina erfarenhet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden