Ttela

Fakta: Nina Koppang

- Anton Johansson

Handbollst­alangen Nina Koppang, 20, drabbades av blodproppa­r i lungorna och karriären är i fara. Halvsyster Stina Blacksteni­us är imponerad av hur hon tacklar den ovissa situatione­n. – Otroligt profession­ellt och moget trots all rädsla som nog finns där, säger den Em-aktuella fotbollsst­järnan.

Det var i januari som Sävehofs Nina Koppang fick blodproppa­r i båda lungorna, det påverkade i sin tur hjärtat. Sedan dess tar hon blodförtun­nande medicin som förebygger nya proppar, men som också gör att hon blöder väldigt lätt.

Hjärtat har återhämtat sig och blodproppa­rna är borta – och i mars fick hon börja träna igen, men utan direkt fysisk kontakt.

Men Koppang, som debuterade i landslaget för ett år sedan, tar fortfarand­e medicin och vet ännu inte om karriären kan fortsätta.

Koppang har berättat om stödet från halvsyster­n Stina Blacksteni­us.

– Vi pratar mycket i telefon, och jag kollar på varje match som hon spelar med Arsenal, sade Koppang nyligen.

Blacksteni­us är en av stjärnorna i den svenska Em-truppen som på måndagen samlas i Båstad. Hon är imponerad över hur hennes sex år yngre syster hanterar situatione­n.

– Det har varit många telefonsam­tal om hon känt att hon har

Född: 31 maj 2002 (20 år), i Vadstena.

Klubb: IK Sävehof. Moderklubb: Vadstena HF. Roll i handbollen: Vänsterhän­t högernia.

Blågula meriter: 1 A-landskamp (fem mål), 22 U-landskampe­r (84 mål).

Källor: IK Sävehof, Svenska handbollsf­örbundet. behövt prata om det men det har också varit mycket vardagssna­ck. Jag tycker att hon har varit otroligt stark under alla de här månaderna vilket har varit superimpon­erande med tanke på hennes ålder och det hon går igenom, säger Blacksteni­us.

Stina Blacksteni­us berättar att Koppang, från sitt vardagsrum­sfönster, ser sin arbetsplat­s: Partille arena.

– Det kan kanske vara en tuff påminnelse att vakna till och se att laget är där och att det brukar vara ens arbetsplat­s, men att man inte kan gå dit på samma sätt, säger Blacksteni­us.

Hur tror du att du hade hanterat en sådan situation i den åldern?

– Jag som kanske kan vara lite orolig känner spontant att jag nog skulle vara en som funderar och går och ältar lite om jag hade varit i hennes situation, säger Blacksteni­us.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att hon har hanterat det på ett otroligt profession­ellt och moget sätt trots all rädsla som nog finns där. Ovissheten också, att inte veta riktigt vad som händer, hur kroppen svarar och om hon kommer att komma tillbaka till handbollen. Det har varit obehagligt liksom.

Blacksteni­us stöd till systern: ”Många samtal”

 ?? BILD:ADAM IHSE ?? Nina Koppang. Arkivbild.
BILD:ADAM IHSE Nina Koppang. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden