Ttela

Viktiga datum framtill VM

- Henrik Skiöld

Magkänslan viktig när Vm-laget tar form

Hopplandsl­agets förbundska­pten Henrik Ankarcrona.

Henrik Ankarcrona förfogar över några av världens främsta ryttare inför sommarens VM. Ändå bollar förbundska­ptenen med flera namn innan han bestämmer sig för vilka som får åka till Herning.

– Jag vill ha det starkaste lag jag kan uppbringa och vilket det blir får vi se, säger han.

Hur svårt kan det vara? Krångligar­e än vad man kanske kan tro. Styrkan i svensk hoppsport komplicera­r Ankarcrona­s val.

Trion Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson har mängder med mästerskap bakom sig och imponerar just nu stort, senast i Global Champions Tour på Stockholms stadion.

De är givna om inget oförutsett inträffar.

Bakom dem finns flera kompetenta ryttare och hästar, ekipage som står sig väl i hög internatio­nell konkurrens.

Först om en månad, med veckor kvar till mästerskap­et, spikar förbundska­ptenen vilka fem (en blir reserv) som ingår i laget.

Anledninge­n till att han väntar så länge handlar om form, viljan att hålla så många aktuella som möjligt på tå och den ständigt närvarande risken för skador på såväl ryttare som hästar.

– Jag gör inga listor, men jag skulle vilja säga att sju ryttare, till och med åtta, är aktuella. Varför så många?

– Vem vill ställa Zlatan utanför landslaget? Men för att komma in på planen måste han var hel. Det är samma sak här. Jag kan inte fokusera på några få ryttare, för händer det något... tappar jag två ryttare kan det vara 50 procent av det tilltänkta laget.

– Alla satsar hårt, lägger tid, energi och pengar och måste känna att de har chansen, men ju närmare vi kommer lägger vi om vissa planer för att ryttaren den dag jag tillkännag­er truppen inte ska känna ”Vad i helvete...”

Ankarcrona skulle kunna göra det lätt för sig och bara gå efter resultat.

– Man kan sätta en dator till att trycka ut laget, men oavsett resultat plockar jag ut den jag tror kommer att vara bäst för laget. Jag vill var tydlig med det, att det är helhetsbil­den jag ser till.

Har din magkänsla svikit dig?

– Jag tror inte det faktiskt. Ibland har det verkligen stått och vägt och det kanske inte blev som jag tänkt mig men i slutändan blev det ändå jäkligt bra. Var det jag som gjorde att det blev så eller andra omständigh­eter? Det vet man inte alltid.

Hur viktig är reserven?

– Jag tror att alla är viktiga i en trupp, även nummer fem. Den antingen hjälper eller stjälper. Det kan vara en påläggskal­v, en bra person som jag kanske tror kan vara något för OS om två år eller så är det någon som är tillräckli­gt stark om det behövs eller kan stötta de övriga ryttarna bäst.

För Ankarcrona räcker det inte med att reserven antar sin roll på bästa sätt. Han bedömer även folk runt ryttaren, hästskötar­e, familj, hästägare. 23–26 juni: Nationshop­pningar i Rotterdam. Sveriges lag: Jens Fredricson, Petronella Andersson, Wilma Hellström, Angelica Augustsson Zanotelli och Henrik von Eckermann som reserv. 6–10 juli: Knokke, Belgien. Här matchar flera av de påtänkta Vm-ryttarna sina mästerskap­shästar innan de får vila.

14–17 juli: Nationshop­pning Falsterbo. Förbundska­ptenen Henrik Ankarcrona presentera­r Vm-truppen. Eventuellt sista tävlingen inför VM för någon av de uttagna ekipagen. Vm-hoppningar­na i Herning, Danmark, inleds den 10 augusti och avslutas med den individuel­la finalen den 14 augusti.

Måste ni i truppen hålla distans till alla intressent­er som finns runt varje ryttare?

– Man måste det. Vi är beroende av många. Utan hästägare och sponsorer har vi ingen sport. Det gäller att göra mycket för alla vid rätt tillfälle, men när det är sport är det sport.

När tror du att du spikar Vm-truppen?

– Jag räknar med att vara klar innan Falsterbo och presentera­r laget där.

 ?? BILD: JESSICA GOW ??
BILD: JESSICA GOW

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden