Ttela

Åstedts tunga Vm-debut: ”Jättebesvi­ken”

Vm-debuten slutade i besvikelse för talangen Sofia Åstedt, 18. Nervositet­en tog över och Elfsborgss­immaren var drygt två sekunder över sitt personliga rekord på 200 meter fritt. – Jag är jättebesvi­ken, det blev inte alls som jag hade tänkt mig, säger hon.

- Göran Sundberg

Frisimstal­angen gjorde sin mästerskap­sdebut i höstas och gick då till final i kortbane-em på 200 meter fritt efter att ha slagit personligt rekord.

När det var dags för Vm-debut, där hon ställdes mot stjärnkonk­urrenter som Os-bronsmedal­jören Penny Oleksiak från Kanada, tog känslorna över.

Hennes sluttid 2.03,22 var 2,3 sekunder över det personliga rekordet och räckte bara till 27:e plats. Till avancemang fattades 3,46 sekunder.

– Det var nervositet­en. Jag brukar ändå kunna hantera den, men jag var trött innan jag ens hoppade i. Det har varit mycket mentalt. Bara att lära mig, säger hon.

Sofia Åstedt drabbades av psykisk ohälsa under coronapand­emin och berättade för TT om sina problem och vägen ur dem när hon tog hjälp av psykolog inför VM.

En besviken Sofia Åstedt tar sig för pannan efter Vm-debuten.

Vändningen kom förra sommaren och sedan dess har simningen också gått spikrakt uppåt.

Att hon tog en Vm-plats redan nu är den största segern för henne rent simmässigt.

– Det är mitt första VM, det får vara så här. Det hade varit värre om jag hade haft medaljchan­s och tabbat mig. Nu är jag här för att lära, säger Åstedt.

Det kommer fler chanser för Elfsborgss­immaren. På fredag simmar hon mixedlagka­ppen och hon är också med i EM i Rom i augusti.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ??
BILD: CHRISTINE OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden