Ttela

Sanna Nielsen slutar i ”Allsång på Skansen”

I sommar gör Sanna Nielsen sin sista säsong som programled­arei ”Allsång på Skansen” – och det är med blandade känslor artisten lämnar över stafettpin­nen. – Jag säger ju hej då till något som jag har älskat att göra, säger hon.

- Anna Grönberg

Tisdag den 28 juni drar årets säsong av ”Allsång på Skansen” i gång i SVT, där Sanna Nielsen för sjunde gången axlar rollen som allsångsle­dare. Årets säsong blir också den sista för den folkkära artisten – som efter sommarens sista program lämnar över stafettpin­nen till en än så länge okänd efterträda­re.

Enligt Sanna Nielsen är det också med blandade känslor som beslutet att lämna ”Allsång på Skansen” har fattats.

– Jag säger ju hej då till något som jag har älskat att göra – men det känns ändå bra att ha bestämt sig. Samtidigt trivs jag ju så bra på den där scenen. Jag vet att jag än en gång kommer att ha världens roligaste sommar och att jag kommer att stå där efter det sista programmet och tänka: ”Vad har jag gjort?”, säger hon.

Allsången har varit ett stående inslag på Skansen sedan 1935, och sedan 1979 visas programmet även i SVT. Efter två års pandemires­triktioner är evenemange­t nu återigen tillbaka med full styrka, och enligt Sanna Nielsen är också publiken en ovärderlig del av programmet.

– Det bästa med hela programmet är publiken, både den som sitter framför tv:n och den som sitter på Skansen – inte minst de som är där redan tidigt på morgonen eller som till och med har sovit över i sovsäckar. Har vi inte publiken där som supportar och hejar på oss så skulle det här inte vara ett så stort program, säger hon och fortsätter:

– Och kärleken från publiken kommer jag att ta med mig. Bara att se de där hardcore-fansen som kommer dit varje vecka och som har sina speciella platser. Det känns väldigt mäktigt att ha fått vara med om det.

Vem som en dag kommer att ta över rollen som programled­are efter den folkkära artisten är än så länge höljt i dunkel, men i en skriftlig kommentar till TT skriver Anton Glanzelius, programbes­tällare på SVT, att man ”diskuterar spännande namn, kan jag lova.”

Skulle Sanna Nielsen ge något råd till sin efterträda­re är det att skapa sig ett helt eget program – vilket också var det råd hon själv fick när hon en gång började som allsångsle­dare.

– Det bästa är att inte följa någon mall, och för mig tog det två säsonger innan jag kände att jag visste hur jag ville göra programmet. Även om man har sett ”Allsången” hur många gånger som helst så måste man som programled­are pröva sig fram och se vad som funkar för publiken – man måste slänga sig ut och testa, säger hon.

Efter att för sista gången ha hållit i taktpinnen på allsångssc­enen i slutet av sommaren ger sig Sanna Nielsen först ut på turné för att i januari ställa sig på Malmö Operas scen i rollen som Fanny Brice i musikalen ”Funny girl”.

Och när det väl är dags för premiären av nästa års ”Allsång” kommer Sanna Nielsen att följa programmet – men den här gången från publiksida­n.

– Jag kommer definitivt att bänka mig framför tv:n! ”Allsången” är ett program som betyder jättemycke­t och som har satt spår i mig – och även i andra. Det finns människor som har blivit vänner för livet efter att ha träffats i publiken, och under pandemin skrev många och tackade oss för att programmet fanns. Det är helt enkelt ett program som förenar människor, säger hon.

 ?? ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL ?? Sanna Nielsen slutar som programled­are för ”Allsång på Skansen” efter årets säsong.
ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL Sanna Nielsen slutar som programled­are för ”Allsång på Skansen” efter årets säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden