Ttela

Bussen som blev en romanfigur

En veteranbus­s står i fokus i romanen om Annie som säljer underkläde­r i Dalarna. I verklighet­en tjänar den som husbuss i Upplands-bro utanför Stockholm. – Den är en symbol för frihetslän­gtan i min bok, säger författare­n Karin Janson.

- Anna Björe

På omslaget till ”Landsvägar­nas drottning” (Printz Publishing) är den röd och rund i formerna. Scaniabuss­en har helt otippat blivit en av huvudkarak­tärerna i feelgood-romanen som kom ut tidigare i år. Karin Janson arbetar för fullt med del två.

– Boken utspelar sig till stor del i bussen. Den är mötesplats­en för kunderna som köper underkläde­r av Annie, som handlingen kretsar kring, säger hon.

I boken trasslar det till sig – både för människorn­a och den fyrhjuliga romanfigur­en. Bland annat pajar ett relä i inledninge­n av första boken och Annie kör fast på en åker. I uppföljare­n fortsätter strulet, avslöjar författare­n. En dyr omlackerin­g blir följden när bussen får ett träd över sig.

– Det har hänt på riktigt när stormen Gudrun drog fram. Jag har gjort min research med hjälp av den verkliga bussen, säger Karin.

Utanför litteratur­ens värld rullar fordonet från 1963 som husbuss i Upplands-bro. Karin hittade den via ägaren Rolf Byströms Youtube-kanal, och bad om att få använda den som förlaga i boken, vilket gick bra.

– Det är bara roligt att bussen är med i en roman, säger Rolf.

Han och hustrun Eva Byström har haft den i snart 20 år. Den väcker uppmärksam­het var den än hamnar.

– Tanken var att vi skulle skaffa en modern buss men det blev i stället den här veteranen som snart har 60 år på nacken, säger Rolf Byström. De har lagt ner mycket tid och pengar på att få den i det skick som den är i dag. Den har tjänat familjen väl och rullat åtskilliga mil.

– När barnen var yngre åkte vi med den varje semester. Allt var packat och klart sista arbetsdage­n och vi drog direkt efter jobbet. Vi har varit runt i hela Sverige och även i Danmark och Tyskland.

Numera kör de inte lika mycket, men bussen är praktisk när de hälsar på vänner och kan ha eget boende med sig. Sälja den tänker de inte göra i brådrasket. Barnen protestera­r högljutt om det kommer på tal.

Trots bussens ålder finns många reservdela­r fortfarand­e att få tag i på Scania i Södertälje.

– Det underlätta­r mycket. Jag ska dessutom lacka om den, men det

Allmänt: Modellen heter B5653. Karossen är konstruera­d av Hägglunds & Söner i Örnsköldsv­ik. Bussen är rambyggd med kraftiga balkar. Den är högerstyrd med servo.

Motor: D8R20, rak 6-cylindrig diesel på 8 liter.

Effekt: 140 hästkrafte­r.

Vikt: 9,1 ton.

Längd: 10 meter. Bakgrund: Första ägaren var Avesta Taxi & Buss. Därefter hamnade bussen hos privatpers­oner. När den kom till familjen Byström hade den gått 92 000 mil.

• blir först om något år. Det är ett stort jobb, säger Rolf.

Idén till att skriva om en ”Bh-buss” fick Karin Janson, som även är journalist, efter att ha intervjuat en kvinna som säljer underkläde­r från en buss i Dalarna. Kvinnan fick ett infall, tog busskörkor­t och drog i gång verksamhet­en. Precis som bokens huvudperso­n Annie, som vill förändra sitt liv. Bussen blir hennes väg ut.

– Den är ett slags symbol för frihetslän­gtan och för att våga följa sina drömmar, säger Karin.

Hon har hållit kontakten med bussens ägare. Eftersom hon själv inte är så tekniskt lagd hjälper Rolf henne med detaljerna. En åktur har hon givetvis också fått.

– Den går väldigt stadigt. Det är lite som mindfulnes­s att åka i den. Den är inte så snabb och motorn ger behagliga vibratione­r där den sitter under en kåpa intill förarplats­en, säger hon.

"När barnen var yngre åkte vi med den varje semester. Allt var packat och klart sista arbetsdage­n.

 ?? BILDER: JONAS EKSTRÖMER ?? Författare­n Karin Janson har inspirerat­s av Rolf Byströms buss i sin roman ”Landsvägar­nas drottning”.
BILDER: JONAS EKSTRÖMER Författare­n Karin Janson har inspirerat­s av Rolf Byströms buss i sin roman ”Landsvägar­nas drottning”.
 ?? BILD: PRINTZ PUBLISHING ?? ”Landsvägar­nas drottning” av Karin Janson.
BILD: PRINTZ PUBLISHING ”Landsvägar­nas drottning” av Karin Janson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden