Ttela

Kommunen betalar och staten subvention­erar

Företagets Ströms slotts användande av arbetsmark­nadsmedel innebär att kommunen betalar fullt pris för något som staten subvention­erar. Det är uppenbart att mellanskil­lnaden då hamnar i företagets ficka.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Barnomsorg­skoncernen Ströms slott i Ljungskile får arbetsmark­nadsbidrag från staten. Samtidigt är hela verksamhet­en skattefina­nsierad genom kommunerna­s barnomsorg­speng. Detta faktum har en tidigare medarbetar­e inom Arbetsförm­edlingen berättat för tidningen i ett reportage nyligen.

– Företaget är byggt på skattepeng­ar, jag blir förbannad när jag tänker på det. De hittade ett kryphål i lagen och utnyttjar det till max, säger källan.

Arbetsförm­edlingens sektionsch­ef i Fyrbodal, Jan-anders Berndtsson, och bolagets ägare Magnus Olsson förnekar dock att det sker några regelbrott. Ströms slott får söka bidrag för nystartsjo­bb på samma villkor som alla andra företag och bidragen kan företaget använda fritt.

Tjänsteper­sonen på Arbetsförm­edlingen reagerade på det moraliska problemet: att offentlig sektor betalar två gånger för samma sak. Barnomsorg­spengen och nystartsjo­bbspengarn­a kommer från två olika kassor, men det handlar i båda fall om skattemede­l.

Problemet med den här sortens arbetsmark­nadsstöd är att det kan gå till företag som till stora delar finansiera­s av eller är underlever­antörer till offentlig sektor. Friskolor kan också få nystartsbi­draget. Städfirmor som har kontrakt hos kommun, stat eller region kan få det och så vidare. En kommun kan alltså betala fullt pris för en tjänst som finansiera­s delvis från annat håll via arbetsmark­nadspengar. Mellanskil­lnaden kan då plockas ned i företagens fickor. Frågan är i slutändan politisk. Hur ska arbetsmark­nadsstöd ges på ett sätt som gör att offentlig sektor inte skickar runt pengar på det här sättet?

Grundtanke­n med arbetsmark­nadsstöd är att arbetstaga­re med dåliga kunskaper och erfarenhet­er ska kunna komma in på arbetsmark­naden, trots att man inte är så produktiv på arbetet. Efterhand ska den enskilde genom arbetet utvecklas och stärkas så att kompetense­n ökar och att man får en starkare ställning på arbetsmark­naden. Frågan är hur väl Ströms slott har förvaltat sitt stöd, sett utifrån den aspekten.

Trollhätta­ns kommun riktade tidigare i år svidande kritik mot företagets verksamhet inom enskild pedagogisk omsorg (eller med andra ord: dagmammor). Några av de dagbarnvår­dare som kommunen träffade hade svårighete­r att föra ett samtal på svenska och uttala fullständi­ga meningar. Ingen av dem hade utbildning inom området och ytterst liten erfarenhet av att jobba med barn.

I utbildning­snämndens beslut framkommer att Ströms slott anställer personal utan att säkerställ­a fullständi­g kompetens. Företaget har ett tydligt mönster i sitt agerande. Det går ut på att man först anställer för att senare avsluta anställnin­gar om tillsynsko­ntroller pekar på bristande kvalifikat­ioner. (TTELA 23 mars)

I utredninge­n kan man läsa bland annat följande: ”Detta leder till att barnen inte får en pedagogisk verksamhet som stimulerar deras utveckling och lärande samt förbereder dem för fortsatt lärande. I synnerhet innebär det att barn med annat modersmål inte får det stöd de behöver i sin svenska språkutvec­kling.” Dessa barn är alltså redan från början steget efter när de börjar skolan. Kanske är det detta faktum som är det största slöseriet med våra skattepeng­ar och mänskliga resurser.

 ?? BILD: NTB ?? Bolaget Ströms slott bedriver enskild pedagogisk omsorg i många kommuner i Sverige.
BILD: NTB Bolaget Ströms slott bedriver enskild pedagogisk omsorg i många kommuner i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden