Ttela

Dagligt väder bevisar inget om klimatet

- Ingemar Vänerlöv

Den 17 och 18 juni var det extremt varmt i Frankrike, lokalt över 40 grader. Den 19 juni kan man läsa på SVT-TEXT: ”En så tidig värmebölja har inte noterats sedan 1947, säger klimatolog­en Matthieu Sorel vid franska vädertjäns­ten till AFP. Ett tecken på klimatförä­ndringar, säger han”.

Ett mycket märkligt uttalande av en person som förväntas veta att dagsaktuel­lt väder inte omedelbart kan kopplas ihop med klimatförä­ndringar. Förändring­ar vet man först efteråt, eftersom klimatet bestäms av 30-åriga medelvärde­n. Däremot kan man tala om en så kallad ”hundraårsh­ändelse” (det hade tydligen varit lika varmt i Frankrike för 75 år sedan).

Just i juni 1947 var det även i Sverige lokalt extremt varmt. Då tangerades svenska värmerekor­det 38,0 grader i Målilla (första gången hände det i juli 1933 i Ultuna utanför Uppsala). Därefter har junitemper­aturerna i Sverige inte varit i närheten av extremvärd­et för 75 år sedan.

 ?? BILD: LAURENT CIPRIAN ?? Extremvärm­e i Frankrike –ett tecken på klimatförä­ndringar, säger klimatolog­en Matthieu Sorel.
BILD: LAURENT CIPRIAN Extremvärm­e i Frankrike –ett tecken på klimatförä­ndringar, säger klimatolog­en Matthieu Sorel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden