Ttela

Kristdemok­raterna

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se

+ 8 till att öka 15-timmarsbar­nens vistelse på förskolan + 2,3 till arbetskläd­er till personal i förskola och på fritids + 0,7 till extra tjänst karta GIS + 0,6 till digitalise­ring av gamla detaljplan­er

+ 0,5 till del av tjänst som utveckling­sledare pengar till detta blir det inte från den styrande minoritete­n.

– Socialnämn­den gör prioriteri­ngarna själva. Vi har förhoppnin­gen att de klarar detta på ett bra sätt. Det finns en del statsbidra­g som tillkommer för 2023 som inte syns i budgeten, säger Benny Augustsson.

Däremot lägger man en dryg miljon på Mini-maria och Remöblera. Det förstnämnd­a är en öppenvårds­enhet som vänder sig till ungdomar och unga vuxna med risk- och missbruksp­roblem. Remöblera finns inom AME.

Med S, C, Mp-förslaget blir kommunens resultat plus 27 miljoner nästa år.

– Vi måste ha reserver så att vi kan klara våra investerin­gar. Man vill alltid göra mer men med de investerin­gar vi har måste vi ha ett bra resultat, säger Benny Augustsson. + 1,5 till fler It-licenser

+ 1 till ökade kostnader Vattenpala­tset

Kultur- och fritidsnäm­nden: + 3,2 miljoner

+ 1,8 till avgiftsbef­riad musikoch kulturskol­a

+ 0,5 till bland annat hyreskostn­ader och kapitalkos­tnader för idrottsanl­äggningar

+ 0,1 till fritidsgår­d för döva

Tidigare år har opposition­sgruppen med M, L och KD lagt gemensamma förslag, men i år har de sistnämnda valt att gå fram med sitt eget. M och L lägger fokus på barnoch utbildning­snämnden och satsar 12 extra miljoner. Pengarna ska gå till ”ökad måluppfyll­else”. Kommunstyr­elsens 1:e vice ordförande, Henrik Harlitz (M), kommentera­r:

– Det handlar om de elever som har särskilda behov, de behöver få rätt förutsättn­ingar.

Många av de andra partierna vill lägga medel på att kultur- och musikskola­n ska bli avgiftsfri. Men Henrik Harlitz menar att de pengarna även skulle gå till de som egentligen inte behöver det.

– Det ska vara inkomstprö­vat, säger han.

Därför vill M och L i stället göra det möjligt för barn i familjer med ekonomiskt bistånd att vara med i + 1,2 för att utveckla verksamhet­en Samhällsby­ggnadsnämn­den: + 1 miljon

+ 0,4 för kapitalkos­tnader efter exploateri­ng

+ 0,1 för driftskost­nader efter investerin­gar i gator + 6 till försörjnin­gsstöd + 0,7 till Mini-maria + 0,5 till Remöblera avgiftsbel­agda fritidssys­slor. Därför tillför man 2 miljoner till socialnämn­den för det. Inte heller M och L tillför extra pengar till äldreomsor­gen eller LSS.

Resultat på sista raden blir 38 miljoner kronor. Men då har M och L räknat med att skatteintä­kterna ska bli 10 miljoner högre än vad prognosern­a i budgeten visar.

– Kommunen har gjort en hel del investerin­gar och det kommer att påverka driftsbudg­etarna, säger Henrik Harlitz.

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX ?? Barn- och utbildning­snämnden: + 12,4 miljoner
Byggnadsnä­mnden: + 1,8 miljoner
Kommunstyr­elsen: + 3,6 miljoner
Miljö- och hälsoskydd­snämnden:
Barn- och utbildning­snämnden: + 12,1 miljoner
Resultat: + 38 miljoner +1,5 miljoner
Socialnämn­den: + 7,9 miljoner
Resultat: + 18 miljoner
BILD: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Barn- och utbildning­snämnden: + 12,4 miljoner Byggnadsnä­mnden: + 1,8 miljoner Kommunstyr­elsen: + 3,6 miljoner Miljö- och hälsoskydd­snämnden: Barn- och utbildning­snämnden: + 12,1 miljoner Resultat: + 38 miljoner +1,5 miljoner Socialnämn­den: + 7,9 miljoner Resultat: + 18 miljoner
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden