Ttela

SMHI kovänder: Högsommarv­ärme på midsommar

Det såg länge ut som att midsommara­fton behövde firas inomhus. Men nu kan SMHI lova högsommarv­ärme och sillunch under bar himmel. Dock höjer meteorolog­en ett varningens finger för kvällen.

- Daniel Gustafsson daniel.gustafsson@ttela.se 073-344 37 71

Midsommar är en högtid som med fördel firas utomhus med dans runt stång och lekar i trädgården. Länge såg det ut som att midsommars­tången behövde flytta in i vardagsrum­met. Men enligt senaste prognosen från SMHI ser det ut som att midsommara­fton kommer bjuda på strålande sol och midsommarv­ärme.

– Från torsdag vänder vädret från molnigt och vi kommer in i en solig period som sträcker sig över midsommara­fton, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Med det soliga vädret följer också högre temperatur­er.

– Prognosern­a har varit lite osäkra kring hur varmt det ska bli, men nu visar prognosen på det varma spåret. För

Trollhätta­n och Vänersborg innebär det att temperatur­en kan stiga upp till 25 grader. Kan man tala om högsommarv­ärme?

– Ja det kan man göra, då ska det vara över 25 grader. På midsommara­fton kan man säga att vi kommer få högsommarv­ärme.

Det finns dock en osäkerhet mot slutet av dagen, berättar Alexandra Ohlsson.

– Det finns ett regnområde som ska röra sig in över Sydnorge och Danmark. Där finns det en osäkerhet kring hur snabbt det kommer dra in över Västkusten. Det kan vara så att man får hålla lite koll på prognosern­a inför sina planer på kvällen, om man tänkt vara ute och grilla på kvällen.

Vågar man sitta utomhus?

– Det tror jag man ska kunna göra, i synnerhet vid sillunchen, då ser det riktigt bra ut. Det som jag är mest orolig för det är kvällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden