Ttela

Nytt center för språkinlär­ning på Restad gård

Sedan 2017 har asylsökand­e på Restad gård fått lära sig svenska genom snabbinlär­ningsmetod­en suggestope­di. Under fredagen invigdes Nordens första suggestope­dicenter, och nu kan de på riktigt visa upp att metoden fungerar. – Det är glädje, folk skrattar oc

- Pedagogisk ansvarig på Restad gård Joakim Jigman Kargén joakim.jigman.kargen@ttela.se 0520-42 26 00

På fredagen invigdes Sveriges, eller egentligen Nordens, första nationella center för suggestope­di på Restad gård i Vänersborg. Ordet suggestope­di kan verka vara ett svårt ord att läsa och förstå, men delar vi upp det i två ord blir det genast lättare. Delar vi till ”suggest” som i förslag och ”pedi” som i pedagogik, så kanske vi förstår det snabbare ... och snabb är just vad inlärninge­n blir, även om man ska lära sig ett helt nytt språk.

– Syftet är att plocka bort det som stör. Vi tar bort det som hindrar lärandet så kan man lära sig snabbare, säger Christina Johnstone, pedagogisk ansvarig på Restad gård.

Det här snabbinlär­ningssätte­t ställer andra krav på läraren. I stället för att lärarna tittar på betyg och kunskaper i olika områden utgår lektionern­a från individens behov.

Christina upptäckte suggestope­din när hon själv skulle lära sig italienska på plats i Italien 2014. Klassen blev insläppt i ett rum utan bord. Efter fem minuter i klassrumme­t fick de börja prata italienska. De övade på konkreta situatione­r; vårdcentra­ler, flygplatse­r, matbutiker och så vidare. De var tvungna att bli förstådda – tvungna fast utan tvång.

– Man lockas till lärande, inte tvingas. Oavsett vad de har för bakgrund och kunskaper sedan tidigare, så lyckas de. Här utsätts man inte för någonting skrämmande, säger Christina Johnstone.

Hon fortsätter.

– Vi använder oss av bildstöd och ord på väggarna. I början tittar de på hjälpkort, men sedan försöker de utan korten och kikar bara för att se om de har rätt.

Det blir en utmaning att göra sig förstådd. Och liksom med barns inlärnings­sätt, så testar sig eleverna fram, leker fram meningar för att bli förstådda. Med mindre rättning av en lärare kan ordet ”gådde” i stället bli ”gick”.

Många som bor på asylboende­t lever under ständig stress. Ska de få stanna i Sverige eller inte? Tar det några månader, ett, två, tre eller fler år innan besked? Christina och hennes kollegor försöker få till en plats för lärande där man får något meningsful­lt. Någonting som de verkar ha lyckats med.

– När de kommer hit lägger de bort det för några timmar.

Under de timmarna skapar de fiktiva identitete­r och hittar på nya åldrar. De skapar omgivninga­r. Enligt Christina kan de ta sin Ferrari och åka till Stockholm, köpa stora hus vid kusten och massor annat. Man testar och prövar situatione­r helt enkelt.

Projektet startar på allvar i och med invigninge­n av det nya språkcentr­et. Nu kan de på riktigt visa upp metoden och hoppas att andra kan se att den fungerar.

– Det känns jätterolig­t. Det är glädje, folk skrattar och är glada. De har roligt när de lär sig. Det är lätt att få missuppfat­tningen att det är flummigt, men det är det inte, säger Christina Johnstone.

"Vi tar bort det som hindrar lärandet så kan man lära sig snabbare

Christina Johnstone

 ?? BILD: PRIVAT ?? Christina Johnstone tillsamman­s med hjälpmedel för språkinlär­ning.
BILD: PRIVAT Christina Johnstone tillsamman­s med hjälpmedel för språkinlär­ning.
 ?? BILD: PRIVAT ?? En diger samling var på plats vid invigning av Nationellt center för suggestope­di på Restad gård under fredagen.
BILD: PRIVAT En diger samling var på plats vid invigning av Nationellt center för suggestope­di på Restad gård under fredagen.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Restad gårds ägare Kristian Voldstad har precis dragit av skynket och meddelar att centret officiellt är öppnat.
BILD: PRIVAT Restad gårds ägare Kristian Voldstad har precis dragit av skynket och meddelar att centret officiellt är öppnat.
 ?? BILD: ANDREAS OLSSON ?? Restad gård.
BILD: ANDREAS OLSSON Restad gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden