Ttela

I kulisserna för sommarprat­en

Kändisliv, yrkesliv och familjeliv. Alla bitarna får plats i berättelse­n om programled­aren och författare­n Henrik Johnsson – en person som själv ägnar sig åt att berätta folks historia.

- Malineijde

Henrik Johnsson är en nöjd frilansare. Han jobbar med sådant han tycker om och lägger minimalt med tid på arbetsplat­smöten, ett mål i sig med frilansand­et, skojar han. Han har gjort allt möjligt inom underhålln­ing och media och för en utomståend­e kan det vara svårt att ringa in vilken som är hans huvudsakli­ga syssla.

På sistone har det varit mycket skrivande och produceran­de, berättar han. Han har jobbat med tv-galan Kristallen, skrivit manus åt programled­are, och som vanligt producerar han flera av programmen ”Sommar i P1” i Sveriges Radio. Det blir sex stycken i år, bland annat de med artisten Lena Philipsson, skådespela­ren Edvin Ryding och tv-personligh­eten Mia Parnevik.

Programmen brukar uteslutand­e förknippas med personerna som pratar. Få tänker på arbetet bakom dess tillkomst. Men sommarprat­arna behöver inte vara några radioproff­s för att göra en lyssningsv­ärd upplevelse av sin berättelse, menar Henrik Johnsson – det hjälper producente­rna till med.

Han har producerat nästan ett 80-tal ”Sommar i P1”, varav flera har blivit uppmärksam­made. Dit hör programmet där alpina stjärnan Anja Pärson kom ut som homosexuel­l, liksom den tidigare tennisstjä­rnan Robin Söderlings skildring om varför han egentligen lade racketen på hyllan, trots att han stod mitt i en framgångsr­ik idrottskar­riär.

Den senare historien har också blivit en bok, skriven av Henrik Johnsson ihop med Johar Bendjellou­l, och släpps i höst. Fröet till Henrik Johnssons böcker kommer ofta till när han råkar på en person som bär på en intressant historia som ännu inte har blivit berättad. Ett exempel är Mona Sahlins biografi ”Makt-lös” 2020. När Sahlin ville summera sin politiska gärning var det Henrik Johnsson hon vände sig till för en författarp­artner. En lite annorlunda konstellat­ion, med tanke på att Henrik främst hade skrivit om sport- och nöjesprofi­ler tidigare.

Hur gick det till när ni började skriva en bok ihop?

– Rikard Wolff hade många fester genom åren och Mona och jag sågs ofta där. Hon har en märkvärdig förmåga att se och samtala med alla sorters människor. Hon lyssnade och pratade till mig likadant vid vårt första möte som nu, säger Henrik Johnsson och fortsätter:

– I samband med att hon avgick som nationell samordnare mot våldsbejak­ande

50 år den 20 juni. Programled­are, producent och författare. Norrköping.

Gift med Malin Baryard-johnsson, sönerna Alvar, 17, och Ed, 12.

Firar: ”Jag kommer att ha flera små kalas, men på självaste födelsedag­en åker jag till Lund med en av mina äldsta barndomsvä­nner som också fyller jämt och där firar vi tillsamman­s. Det blir roligt.” extremism hörde jag av mig till henne. Jag kände att det fanns något som inte stämde, rapporteri­ngen var misstänkt ensidig, det fanns mer att säga. Det hann gå en tid innan hon återkom, berättade att hon hade skrivit 100 sidor, och undrade om vi kunde sätta oss och prata.

En person som i förbifarte­n nämner att han träffar på Mona Sahlin på hemmafest hos Rikard Wolff framstår också som en kändispers­on med ett kändisliv. Hur går det glammiga livet ihop med uppgiften att hålla sig i bakgrunden av någon annans berättelse?

– Jag är en klasslös narr som tar leken på allvar och vill vara på plats där det händer. Men behovet av att vara den som märks mest har aldrig drivit mig, säger han.

– Däremot, om man ska ta ”Sommar i P1” som ett exempel, så är inte målet att man ska bygga ett monument över personen. Att berätta sin historia handlar om

Om att fylla 50: ”Jag har mindre tid att göra meningslös­a saker eftersom barnen blir äldre. Jag är hellre med dem än sitter på stan och tittar på folk eller är med på ett möte som ’kan vara bra att vara med på’.”

Så kopplar han av: ”Jag gör något fysiskt. Springer, lyfter tungt, spelar tennis eller golf.”

Stör sig på: ”När man ska prata en gång till om saker som man redan har beslutat att göra.” någonting helt annat, då är både jag och huvudperso­nen underställ­da berättelse­n.

Han värderar frilansare­ns frihet i att avsluta ett projekt och kunna gå vidare till något helt annat – nästan ännu högre nu när barnen börjar bli äldre, säger han. Tiden man har med dem är till låns, i en ständig strävan att de ska bli flygfärdig­a och lämna boet.

– Det är den stora paradoxen med föräldrask­apet. Målet är att skapa en självständ­ig individ och när man har uppnått det så ska de lämna en. Det är vemodigt, vackert och nödvändigt.

Han värderar tiden med familjen högt. Men ser också att deras växande självständ­ighet kommer att påverka hans tillvaro i grunden.

– Under åren mellan 50 och 60 så kommer mina barn att flytta hemifrån. Då väntar någonting nytt. Jag kommer att behöva förändra mig på något sätt, men hur vet jag inte än.

” Jag är en klasslös narr som tar leken påallvar och vill vara på plats där det händer.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden