Ttela

Vrk-damer tog Sverige till Vm-kval

I flera säsonger har Sveriges rugbydamer jagat uppflyttni­ng till den högsta serien på Europanivå, European 7:s Championsh­ip.ihelgen lyckades man både meddet och att kvalificer­a sig för Vm-kvalet i Rumänien 15-16 juli.två högst bidragande till framgången v

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

– Det kändes jätteskönt, det var ju målet det här med uppflyttni­ngen. Framför allt var det roligt att vinna bronsmatch­en nu mot Portugal och få revansch för förlusten helgen innan, säger Maja Meuller.

För årets Em-spel i sjumannaru­gby för svensk del, European 7:s trophy, avgjordes i turneringa­r två helger på raken. I den första, 11-12 juni i Zagreb, gick Sverige vidare från gruppspele­t till semifinal mot omöjliga England där det blev förlust. I bronsmatch­en stod Portugal för motståndet där Sverige gjorde en bra match men förlorade. Laget hade ändå en bra känsla inför nästa uppdrag, den gångna helgens turnering i Budapest, och närde förhoppnin­gar om ännu bättre resultat.

Efter segrar mot Ungern och Moldavien i gruppspele­t stod åter Portugal för motståndet.

– Det blev en väldigt jämn match där vi tog första poängen och var dominanta inlednings­vis. Men de fick in ett extra försök innan halvlek och vann sedan med 19-12. Det kändes ändå som vi tog oss närmare dem, säger Maja Meuller.

I kvartsfina­len besegrades sedan Norge med 36-0. Åter igen fick man en bra start på matchen, men höll nu hela vägen. Det gjorde att Sverige hade greppet om en av topp fyra-platserna, som renderade en biljett till Vm-kvalet och uppflyttni­ng till högsta Em-serien. Semiförlus­t mot England, 0-50, som inte släppt en poäng bakåt på hela EM, var inte mycket att orda om.

– I bronsmatch­en mot Portugal, som vi alltså fick möta igen, var vi plötsligt det bättre laget. Vi visste vad vi skulle göra både framåt och bakåt. De tidigare matcherna mot dem hade lärt oss hur vi skulle agera, berättar Maja Meuller.

Helt rättvist vann Sverige med 227, knep bronset och säkrade både avancemang­et och Vm-kvalbiljet­ten. Ett kval som avgörs i Bukarest 15-16 juli. 12 lag deltar och fyra går vidare till VM i Sydafrika nästa år, eventuellt står också Os-kval på spel.

– Vi visar att vi är att räkna med trots att vi inte har samma resurser som till exempel Portugal, England och Italien. För min egen del har det känts hela tiden bättre, även Minonna gjorde en otroligt bra turnering, säger Maja Meuller.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Vrk-damerna Maja Meuller och Minonna Nunstedt.
BILD: PRIVAT Vrk-damerna Maja Meuller och Minonna Nunstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden