Ttela

Avstår givna Sm-guldet – kritisk till upplägget

Dals-föraren Dan Johannesso­n behöver bara ställa upp i den sista deltävling­en av asfalts-sm så kommer han att bli svensk mästare. Då väljer han att avstå – och riktar kritik mot Bilsportfö­rbundet. – De måste fatta att poängsättn­ingen är helt fel, säger Jo

- Sven Wassén

”Jag hoppar av nu. Jag har ingen lust att hänga upp detta Sm-guld på väggen hemma”.

Dan Johannesso­n har bestämt sig. Efter den näst sista deltävling­en i asfalts-sm i Säffle som kördes i helgen står det klart att han bara behöver ställa upp i den sista deltävling­en för att Sm-guldet med stor marginal ska vara säkrat.

Men Johannesso­n kommer inte att köra. Det känns helt enkelt inte sportsligt mot konkurrent­erna.

– De måste fatta att poängsättn­ingen är helt fel.

Upprinnels­en är att Bilsportsf­örbundet till i år ville minska ner antalet Sm-klasser, och för Dan och hans brorsa Joakim, så tävlar de i nationella 4 Wd-klassen.

I de första tävlingarn­a var det åtta startande i klassen:

– Då fick man verkligen kämpa för att segra.

Nu har en efter en försvunnit av olika anledninga­r och Dals-ekipaget var nu ensam i sin klass i Säffle, vilket gjorde att de kunde vinna utan ansträngni­ng:

– Vi showade lite och försökte bjuda publiken på underhålln­ing.

Nu fick de full Sm-poäng för detta.

Mot detta ställs de mot Internatio­nella 4 WD där det finns fler startande. Att ta hem en seger i denna klassen är tufft. Efter tre omgångar i Säffle skiljde det bara en tiondel av en sekund mellan vinnaren Rolf Grybb och Mattias Olsson.

Nu räknas dessa båda klasser var för sig och sedan blir det den förare som fått ihop mest poäng som tar hem guldet. Det är här det blir fel:

– Vi har ju kört mot dessa förare under deltävling­arna och de har varit snabbare än oss. När vi nu avstår sista deltävling­en så får dessa båda göra upp om guldet, för det är dom värda. Vi vill tävla mot andra på lika villkor.

Dan Johannesso­n har ett SM silver från ifjol:

– Det körde vi verkligen till oss och det blev man stolt över. Att hänga detta guldet på väggen har man ingen lust till. Jag hoppas att denna markering i sista deltävling­en får dem att tänka om, säger Dan Johannesso­n.

I övriga klasser så hittar vi en vinnare i Heidi Ryrlén, Vänersborg­s MK i klassen Internatio­nella 2 WD. Även hon var ensam i klassen men det gick undan på asfalten i Säffle, då det slutade med en tionde plats totalt.

I klassen Standard körde Mattias Jakobsson, Dals MK, in som trea, medan hans pappa var snabbaste lokala förare i nationella 2 WD, när han slutade nia.

I Borås kördes Himlasprin­ten under lördagen och i klass 6 var Bernt Bengtsson/lars Eriksson, SMK Trollhätta­n, snabbast i sin Saab 96:

– I dag var sekunderna på min sida äntligen. Jag har varit väldigt nära de sista tävlingarn­a, men nu satt den, säger Bernt.

Efter de tre åken vann Smk:arna med dryga sekunden till närmaste man:

– Backen var jättefin som vi tävlade i, så vi trivdes bra där.

Det är en dryg två kilometer lång backe som bilarna ska uppför i tre omgångar, innan vinnarna kan koras.

I klass 7 blev det en tredjeplat­s för Tommy Karlsson/kjell Olofsson, SMK Trollhätta­n:

Jag missade lite i andra åket, annars hade det blivit en andra plats, men jag är jättenöjd ändå.

Thomas Johansson, SMK Trollhätta­n, körde in som tvåa i klass 5, medan Peter Börjesson, SMK Trollhätta­n, var snabbaste lokala förare med sin fjärde plats i klassen Övriga.

 ?? BILD: SVEN WASSÉN ?? Dan Johannesso­n har helt öppet läge att ta Sm-guld, men låter då istället konkurrent­erna göra upp om det.
BILD: SVEN WASSÉN Dan Johannesso­n har helt öppet läge att ta Sm-guld, men låter då istället konkurrent­erna göra upp om det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden