Ttela

William byggde om en gammal Citroën till elbil

Som sextonårin­g köpte William Bäckander från Trollhätta­n en nästan 40 år gammal Citroën 2 CV. Lagom till artonårsda­gen hade han konvertera­t den till el hemma i garaget. Priset: ungefär som en begagnad elbil, samt 800 arbetstimm­ar. – Jag gillar teknik. Att

-

Idén att konvertera en veteranbil fick han för flera år sedan, när hans pappa skaffade en elektrisk tjänstebil. Samtidigt hade han en äldre Citroën 2 CV i garaget. – Vi hade en tanke om att kombinera dem, fast i en ny bil som kunde bli min artonårsbi­l. Så vi la ut en annons där vi sökte efter en äldre 2 CV utan motor, eller med rasad motor. Vi fick tag på en i Skåne, säger William Bäckander.

Bilen i Skåne var av årgång 1983 och hade stått på en åker i tolv år. Motorn

var helt slut efter ett vinterrall­y. Pappa och son Bäckander körde hem den till Trollhätta­n på en trailer. Sedan började en två år lång renovering. Bilen var i dåligt skick – den var helt rostig undertill och behövde bland annat nya golv, trösklar, bagageutru­mme och ramar runt rutorna. Och så var det ju det med motorn.

– Vi hade ingen klar plan, och vi hade ingen kunskap om hur man konvertera­r till el. Vi läste mycket på nätet. Jag startade forumet Elbilsbygg­en Sverige på Facebook. Nu har den gruppen 1 500 medlemmar, säger William Bäckander.

” Alla kollar och många vill prata, man får inte vara blyg när man kör en sån här bil.

Far och son lade mycket tid på att leta efter delar i Sverige och utomlands. En elmotor av sorten Hyper 9 inhandlade­s i Nederlände­rna.

– Nu finns det en del återförsäl­jare i Sverige, men då hittade vi ingen. Hyper 9 är ganska vanlig bland personer som konvertera­r veteranbil­ar. Äldre Nissan Leaf-motorer

William Bäckander

är också vanliga. De finns också de som använder motorer från BMW i3 och Teslamotor­er, säger William Bäckander.

Batteriet är på 17 kwh och köptes

 ?? BILD: LISA THANNER ?? William och hans pappa la 800 timmar på att bygga om den gamla Citroënen.
BILD: LISA THANNER William och hans pappa la 800 timmar på att bygga om den gamla Citroënen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden