Ttela

Skapa rum även utomhus

Det spelar ingen roll om du har en liten balkong eller en rejäl trädgård. Drömmen om en mysig uteplats går att förverklig­a oavsett. Tänk som när du dekorerar inomhus och ös på med färg, form och textilier, tipsar inredaren Leonor Juhl.

- Karin Cedronius

Hemma hos Leonor Juhl, eller Fröken Turkos som hon kallar sig på sociala medier, lever familjen mestadels utomhus så här års. I den vita 1940-talsvillan utanför Göteborg dricks morgonkaff­et på kökstrappa­n bland blomkrukor och humlor, lunchen intas i växthusets korgstolar och vid middagen samlas de i skuggan av den gamla pilen. Varma dagar slappar de i pergolans skugga – de till och med duschar utomhus.

– För mig är det helande att vistas ute, jag vill helst inte gå in alls under sommarhalv­året, säger Leonor Juhl, som i våras gav ut boken ”Inred ute – så skapar du magiska uterum” (Bladh by Bladh, 2022).

– Som inredare är mitt främsta mål att få mina kunder att känna sig glada när de kommer hem. Jag vill att samma känsla ska infinna sig när de öppnar balkongdör­ren eller grinden till trädgården.

Men hur får man till den där härliga utemiljön? Börja med att ta reda på hur din trädgård ligger i förhålland­e till väderstrec­ken och gör sedan en enkel skiss över tomten, om du har en sådan, tycker Leonor Juhl. Då ser du var solen går upp och ned och kan fundera över hur du vill använda de olika ytorna.

– Att skapa olika zoner för olika tider på dygnet och för olika aktivitete­r är ett av mina bästa tips, säger Leonor och tillägger att det är viktigt att tänka igenom vad just du vill med din utomhusmil­jö.

– Älskar du att laga mat? Då kanske du ska satsa på ett utekök. Vill du främst ta det lugnt? Då kanske du ska prioritera en mysig loungehörn­a. Det viktigaste är att skapa en utemiljö som fyller dina behov och önskemål.

Om utrymmet består av olika rum eller miljöer blir det mer spännande. Skapa rumslighet genom att sätta upp plank, spaljéer med klängväxte­r eller placera ut stora perenner i krukor på väl valda platser.

– Jag använder mig ofta av odlingslåd­or på hjul, med eller utan spaljé, för att avgränsa. Flyttbara innervägga­r är också fantastisk­a att jobba med på altanen.

Precis som när du inreder inomhus kan du tänka väggar, golv och tak. Det skapar grunden för en trivsam trädgård och ramar in ditt uterum. Även utrymmet på en liten balkong kan man jobba med för ett ge rumskänsla.

– Ett golv ska kännas skönt mot fötterna, väggarna ska skydda mot vind och insyn och taket ska skapa en ombonad plats som är skyddad mot både sol och regn. Våga blanda olika golvmateri­al för att få en fin variation, säger Leonor som själv har både trätrall, gräsmatta, grus och kullersten på sin tomt.

Visst vill man ta vara på solen under den korta svenska sommaren men glöm inte att även inreda för skugga. Finns det inte naturligt i form av träd så är parasoll, segelduk, markiser och textilier perfekta skuggmakar­e.

– Har du dessutom plats att bygga en pergola så är det fantastisk­t. Antingen med slingrande klängväxte­r som skapar ett naturligt tak eller ett plasttak som gör det mer regnsäkert.

Hennes egen pergola är ett favoritstä­lle, berättar hon.

– Jag älskar att ligga i bambusoffa­n i skuggan. Där slappnar jag och familjen av och myser tillsamman­s utan telefoner eller andra skärmar.

Det går förstås inte att prata om uterum utan att nämna växter. För med växtlighet­en uppstår den riktigt sköna oaskänslan. Varva blommande ettåringar med kryddväxte­r i krukor, lådor och baljor och plantera små träd i större krukor. Placera dem i grupper, högt och lågt, för att få dynamik. Gamla sockerlådo­r är perfekta som hyllor och större krukor kan du ställa på en platta med hjul så de blir enklare att flytta runt.

– Det går även jättebra att odla både grönsaker och bär i lådor och krukor på de flesta balkonger och uteplatser. Så våga skapa din egen lilla oas oavsett storlek på den.

Utöver blommor sätter textilier pricken över i och bidrar till myskänslan. Och ta i med färgerna.

– Om det är någonstans färger kan få ta plats så är det ute. Själv använder jag gärna tunna, färggranna gardiner för att skärma av solen. Jag hänger duktyngder nertill och om de skulle bli blöta vid regn torkar de snabbt eftersom de är så tunna.

"Att skapa olika zoner för olika tider på dygnet, och för olika aktivitete­r, är ett av mina bästa tips

En skön matta skapar också rumskänsla. Har du tak över uteplatsen eller balkongen fungerar en jutematta eller några trasmattor fint, annars finns det många fina plastmatto­r som tål regn och rusk.

Och, trots att svenska sommarkväl­lar är långa och ljusa: Glöm inte den viktiga belysninge­n. Utöver att maxa med solcellsla­mpor och batteridri­vna lyktor har Leonor Juhl ytterligar­e ett tips som bidrar till stämningen:

– Behåll julbelysni­ngen i träden eller på balkongen. Vår stora pil är upplyst med timer från klockan 22 hela sommaren. Det finns inget mysigare än att sitta under ett upplyst träd en ljummen sommarkväl­l.

 ?? ??
 ?? ?? Hemma hos familjen Juhl duschas det gärna utomhus. En trätrall med färgglad mosaik runt om gör att vattnet rinner bort.
Hemma hos familjen Juhl duschas det gärna utomhus. En trätrall med färgglad mosaik runt om gör att vattnet rinner bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden