Ttela

Åklagaren nöjd med domen mot 31-åringen

Tingsrätte­n gick helt på åklagarsid­ans linje: mannen döms till livstids fängelse och utvisning för mord och två fall av grovt barnfridsb­rott. Kammaråkla­gare Daniel Veivo Pettersson är nöjd med domen i målet där han likt rätten anser att det inte finns någ

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se

När TTELA når kammaråkla­gare Daniel Veivo Pettersson på onsdagseft­ermiddagen har han bara hunnit läsa domen översiktli­gt.

– Min spontana kommentar är att det är en bra dom, med den lilla brasklappe­n att jag inte läst vartenda ord. Jag är nöjd och kan konstatera att domstolen har resonerat så som jag ansett att de ska resonera, säger han.

Påföljden – livstids fängelse och utvisning på det – var det som åklagaren yrkade på under sista rättegångs­dagen.

– Det är den påföljden som blir i den här typen av brott, särskilt när det finns sådana omständigh­eter som här; det utdragna händelsefö­rloppet och dödskampen som hon har fått utstå.

Mannen har hävdat nödvärn och att han har agerat i självförsv­ar för att skydda sig och sina barn. Men tingsrätte­n anser att utredninge­n motbevisat detta: ”Det råder ingen tvekan om att det är frågan om uppsåtligt dödande” och man anser att det inte finns någon förmildran­de omständigh­et som talar emot att händelsen ska ses som ett mord. Ett resonemang som åklagaren håller med om.

– Jag menar att det är ett överfall mot kvinnan i hennes hem, som kommer plötsligt och det har inte alls föregåtts av någon provokatio­n från hennes sida. Jag tycker att bevisninge­n pekar på att han övervägt att göra så mot henne i det fall hon skulle lämna honom. Sedan håller inte tingsrätte­n helt med mig om att det skulle vara planerat och det kan jag ha förståelse för.

Livstid och utvisning – i en lekmans öron låter det svårkombin­erat. Hur fungerar det i praktiken?

– En livstidsdo­m innebär inte per automatik att man sitter livet ut. Om det nu blir den här påföljden till slut, i en lagakraftv­unnen dom, så får han livstids fängelse och det är ju då i vart fall cirka 20 år. Därefter finns det möjlighete­r att begära tidsbegrän­sat. Det innebär i praktiken att han skulle kunna bli frisläppt efter 20 år som kortast och därefter bli utvisad.

Som TTELA tidigare berättat så spelade mannen in på sin telefon när kvinnan bragdes om livet, där kvinnan hörs vädja för sitt liv. Inspelning­en, anser tingsrätte­n, är den mest avgörande faktorn som talar emot mannens invändning om nödvärn.

– Det låter som ett rimligt resonemang. Det är ju en viktig del av bevisninge­n, absolut, inte minst för invändning­en om nödvärn.

Kan en överklagan bli aktuell för din del?

– Spontant så för min del kommer jag inte överklaga. Det är ju naturligt så att jag inte är missnöjd med domen. Sedan får vi se vad som händer längre fram, det kanske finns vissa andra aktörer som kommer klaga, säger Daniel Veivo Pettersson.

"Det är ett överfall mot kvinnan i hennes hem, som kommer plötsligt och det har inte alls föregåtts av någon provokatio­n från hennes sida

Daniel Veivo Pettersson åklagare

 ?? BILD: ANDREAS OLSSON ?? Kammaråkla­gare Daniel Veivo Pettersson.
BILD: ANDREAS OLSSON Kammaråkla­gare Daniel Veivo Pettersson.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden